Δημήτρης Τζεφαλής. Γυμναστής, Συγγραφέας , Προπονητής, Πατέρας.

Δημήτρη, καλησπέρα. Γέννημα θρέμμα της Δράμας, σωστά ? Πως ήταν τα εφηβικά χρόνια για ένα νέο παιδί, που ήθελε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, αλλά έμενε μακριά από μια μεγαλούπολη?

Μεγάλωσα στο Μοναστηράκι Δράμας και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και περήφανος γι’ αυτό. Από μικρά παιδιά κινούμαστε και ασχολούμαστε με διάφορες μορφές άσκησης. Για να καταλάβει κανείς το πάθος μας για τον αθλητισμό και τον στίβο,  αρκεί να αναφέρω ότι ως μαθητές δημοτικού ακόμη κουβαλούσαμε άμμο για περισσότερα από 2 χιλιόμετρα από ένα κοντινό ποτάμι, ώστε να φτιάξουμε ένα σκάμμα για άλμα σε μήκος στην αυλή του σχολείου. Αυτό γίνονταν για μέρες, μέχρι που κάποιος κάτοικος, εντυπωσιασμένος από την επιμονή και την προσπάθειά μας, μάς έφερε ένα φορτηγό άμμο.

Κάπως έτσι ξεκίνησαν τα πρώτα μας άλματα μιμούμενοι τους αθλητές-πρότυπα των Ολυμπιακών αγώνων. Το τρέξιμο και οι αγώνες μεταξύ μας αποτελούσαν συχνή ασχολία. Κάπως έτσι και η αγάπη μου για τον κλασικό αθλητισμό μεγάλωνε και συνειδητοποίησα πόσο μου άρεσε, από μικρός ακόμα, να κάνω βήματα μπροστά. Το Μοναστηράκι είναι σαν προάστιο της πόλης της Δράμας. Από την Ε’ Δημοτικού ξεκίνησα να επισκέπτομαι το Εθνικό στάδιο της Δράμας για να κάνω στίβο. Είμαστε τυχεροί γιατί η Δράμα έχει παράδοση στον κλασικό αθλητισμό, με καλούς προπονητές και πρωταθλητές που τους είχαμε ινδάλματα. Δε μπορώ να πω ότι μου έλειψε κάτι, γιατί και η Θεσσαλονίκη είναι στη μιάμιση ώρα, γεγονός που δημιουργεί μία αίσθηση ότι μπορείς να πας και κάθε εβδομάδα αν χρειάζεται. Είτε για αγώνες, είτε για να κάνεις ένα Σαββατοκύριακο προπόνηση με αθλητές στην ηλικία σου. Εξάλλου, όπως έχει δείξει η ιστορία του Ελληνικού Στίβου το 80% των αθλητών που έχουν διαπρέψει προέρχεται από την επαρχία. 

Οι σπουδές που έκανες , ήταν στοχευμένες ή προέκυψαν ?

Είμαστε μία αθλητική γενιά. Τρέχαμε, παίζαμε σε αλάνες και κάναμε διάφορα σπορ. Η κίνηση και το παιχνίδι ήταν απόλυτα φυσιολογικά για μας. Μετατρέπαμε τις αυλές των σπιτιών και τις γειτονιές σε διάφορα γήπεδα. Από τένις μέχρι αθλήματα που δεν είχαν διαδοθεί ακόμη στην Ελλάδα. Θυμάμαι ότι και στις εκθέσεις με θέμα «τι επάγγελμα θέλεις να ακολουθήσεις όταν μεγαλώσεις», από τη Δ’ δημοτικού έγραφα ότι ήθελα να γίνω Γυμναστής. Πρότυπα αποτέλεσαν αρκετοί από τους προπονητές και γυμναστές του σχολείου μου. Ο αεικίνητος κ. Στέλιος Κουρομιχαλάκης, ιδρυτής του Συλλόγου Κλασικού Αθλητισμού Δράμας ήταν, ίσως, ο σημαντικότερος. Η επιλογή των Τ.Ε.Φ.Α.Α. ήταν μονόδρομος στο Λύκειο, γιατί αγαπούσα πολύ τον αθλητισμό, τη διδασκαλία και την προπονητική. Τώρα πλέον τα συνδυάζω όλα και είμαι χαρούμενος για την επιλογή μου. Όνειρό μου είναι να τα επιστρέψω κι εγώ με τη σειρά μου στις νεότερες γενιές. 

Δεν πολύ-πιστεύω στην τύχη. Ακόμη και οι φαινομενικά τυχαίες συναντήσεις οφείλονται στην κίνηση και το ότι ήσουν εκεί την κατάλληλη στιγμή. Πιστεύω στη διαρκή προσπάθεια και αυτή ήταν που με έφερε στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα οποία θεωρώ από τα καλύτερα στη χώρα μας. Είχα την ευτυχία να παρακολουθήσω καθηγητές οι οποίοι μας ενέπνευσαν με τη διδασκαλία τους. Μου αρέσει να βελτιώνομαι συνεχώς και να βελτιώνω, όσο μου επιτρέπεται, και το περιβάλλον γύρω μου. Φυσικά, τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. σου δίνουν τα εργαλεία, αλλά είναι μετά την αποφοίτηση σου που πρέπει να αποφασίσεις πώς θέλεις να τα χρησιμοποιήσεις και να τα προεκτείνεις. Εκεί έκανα και το μεταπτυχιακό μου με θέμα την «Ανθρώπινη απόδοση και υγεία».

Σε προσωπικό επίπεδο, τι έχεις καταφέρει σε αγωνιστικό επίπεδο και τι στόχους έχεις θέσει για το μέλλον, δεδομένου πάντα (καλώς ή κακώς) πως τα χρόνια περνάνε.

Η διαδρομή μου στον αθλητισμό ξεκίνησε με το Δέκαθλο με προπονητή τον κ. Χαράλαμπο Σδρόλα, νυν προπονητή του κορυφαίου εμποδιστή Κώστα Δουβαλίδη. Στη συνέχεια, ως ενήλικας πλέον, όταν πέρασα στα 3.000 μέτρα στιπλ και μετά στις μεγάλες αποστάσεις, πέτυχα όσα μπορούσα περισσότερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι είχα δημιουργήσει ήδη οικογένεια με δύο κορίτσια και καθημερινή εργασία σε σχολείο. 

Τα τελευταία χρόνια γυμνάζομαι όσο περισσότερο μπορώ, αλλά περισσότερο είμαι προπονητής και λιγότερο αθλητής. Ανεξάρτητα αν πετυχαίνω ακόμη για την ηλικία μου (βαδίζω στα 47) χρόνους που είναι κάτω από 3 ώρες στο μαραθώνιο και σε πολλούς αγώνες στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ανεβαίνω συχνά στο βάθρο. 

Σε προσωπικό αθλητικό επίπεδο θεωρώ ότι κατάφερα, κατά μία έννοια να αποδείξω ότι η εργατικότητα και η συστηματική προπόνηση μπορεί να κερδίζει τα «βιολογικά» ταλέντα, τα οποία δεν έχουν τη διάθεση και τη θέληση να προσπαθήσουν και να προπονηθούν συστηματικά. Ίσως αν έκανα από μικρός αντοχή να είχα μια διαφορετική πορεία, αλλά δεν μου αρέσει να ασχολούμαι με κάτι που δεν μπορώ να αλλάξω, δηλαδή το παρελθόν. Κατά πάσα πιθανότητα, αν είχα τον χρόνο να κάνω την προπόνηση που ήξερα ότι θα έπρεπε να κάνω, ή που κάνουν οι αθλητές οι οποίοι καθοδηγώ, θα πετύχαινα κάτι καλύτερο, ωστόσο και αυτό είναι μια υπόθεση και ποτέ δεν θα μπορέσω να το μάθω πλέον.

Η επίδραση των δεκαετιών στον οργανισμό μας δεν μπορεί να αποφευχθεί και είναι σίγουρο ότι μας στερεί μέρος από την ταχύτητα μας. Η ορθή προπόνηση αρκετές φορές την αντικαθιστά με βελτίωση της δρομικής οικονομίας. Ωστόσο, μέλημά μου είναι η διαχρονική συμμετοχή και παρουσία σε προπονήσεις και αγώνες για πολλά ακόμα χρόνια, στον Μαραθώνιο ή και Υπερμαραθώνιες αποστάσεις. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι χαίρομαι, κυριολεκτικά με όλες μου τις αισθήσεις, το τρέξιμο σε όλες του τις εκφάνσεις. Εύκολα μπορεί κανείς να το αντιληφθεί αυτό και μέσα από τις σελίδες του δεύτερου βιβλίου μου, του εμψυχωτικού εγχειριδίου «Πού τρέχει ο λογισμός σου» που απευθύνεται σε δρομείς, αλλά και ανθρώπους όλων των ηλικιών που τους αρέσει να βελτιώνονται.

Θέλω να συνεχίσω να τρέχω για αρκετά ακόμη χρόνια για την καλύτερη υγεία μου και την ψυχική μου ηρεμία. Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι ίσως αποτελούμε για κάποιους νεότερους παράδειγμα ότι ο άνθρωπος μπορεί παρότι μεγαλώνει ηλικιακά καταφέρνει να διατηρεί, και γιατί όχι, να βελτιώνει τις επιδόσεις τους σε κάποια αγωνίσματα, αλλά κυρίως να εξελίσσεται μέσα απ’ αυτό και να κάνει βήματα μπροστά, δηλαδή να ζει. Γιατί τρέχοντας βιώνεις καλύτερα τη ζωή.

Έχουμε διαπιστώσει πως τα media , facebook, instagram , twitter , μας έχουν όσο και τους έχουμε ανάγκη. Συμφωνείς? 

Τα social media, αλλά και κάθε τι που μπορεί να σε φέρει πιο κοντά στον κόσμο, είναι βασικά εργαλεία επικοινωνίας. Ως συγγραφέας δύο βιβλίων που έχουν γίνει ήδη best sellers («Φέρνοντας κοντά τις μεγάλες αποστάσεις» & «Πού τρέχει ο λογισμός σου»), χρειάζομαι τα εργαλεία αυτά των social media για να μπορώ να επικοινωνώ με όσους έχουν επιλέξει να αγοράσουν τα βιβλία μου ή αναζητούν απαντήσεις σε θέματα προπόνησης. Χάρη σε αυτά επικοινωνώ με αρκετό κόσμο που πιθανά δεν θα γνώριζα ποτέ υπό άλλες συνθήκες. Το πιο ωραίο είναι ότι εξαιτίας αυτών των μέσων έχω γνωρίσει ιδιαίτερα σημαντικούς ανθρώπους με ήθος και ποιότητα χαρακτήρα.


Ο χρόνος που αναλώνω είναι στο πλαίσιο των επαγγελματικών μου αναγκών και το ελέγχω για να μπορώ να προλαβαίνω και όλα τα υπόλοιπα που ασχολούμαι. Θεωρώ σημαντικό για όλους να κατανοήσουμε πόσο σημαντική είναι η ορθή χρήση αυτών των μέσων, τα οποία είναι ικανά να απομυζήσουν όλον τον ελεύθερο χρόνο μας. Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν ελεύθερο χρόνο για άσκηση, διάβασμα και άλλες ωφέλιμες δραστηριότητες του νου, του σώματος και της ψυχής. Νομίζω ότι αν άθροιζαν τον χρόνο τον οποίο αφιερώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα διαπίστωναν με έκπληξη ότι ξεπερνάει τον χρόνο που χρειάζονται για όλα τα παραπάνω μαζί, και το σημαντικότερο, θα τους αφήνει με μια πιο θετική «επίγευση» απόλαυσης του χρόνου τους και μια πιο αισιόδοξη στάση ζωής για το μέλλον.

Παίζει ρόλο ένας καλός χορηγός στην καθημερινότητα ενός “δυνατού” αθλητή ? Πώς βιώνεις αυτό το κομμάτι ως προπονητής;

Οι χορηγοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι σε κάθε προσπάθεια αθλητών και προπονητών. Όταν ειδικά έχεις περάσει ένα επίπεδο και επηρεάζεις πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, τότε η χορηγία δεν είναι απλά υποστηρικτική σε σένα, αλλά έχει πολλαπλό νόημα για την κάθε εταιρεία. Δεν είναι μόνο το ότι ο αθλητής ή ο προπονητής χρησιμοποιεί το προϊόν και επικοινωνεί τη χρησιμότητα του, και αυτό προσφέρει προστιθέμενη αξία, αλλά και ότι το προτείνει και έτσι το αναζητούν και το αγοράζουν και όσοι τον ακολουθούν.

Ως προπονητής και συγγραφέας συμβουλεύω μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων οι οποίοι περιμένουν από μένα να τους δώσω κατευθύνσεις και οδηγίες για θέματα εξοπλισμού, υποδημάτων, ρουχισμού, συμπληρωμάτων διατροφής, ενεργειακών τζελ, αξεσουάρ για το ορεινό τρέξιμο και πολλών άλλων λεπτομερειών του αθλητικού εξοπλισμού. Ο εξοπλισμός και τα συμπληρώματα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για κάθε αθλητή.  

Αδιαμφισβήτητα ένας χορηγός μπορεί να βοηθήσει σημαντικά έναν αθλητή, και δη, έναν πρωταθλητή, του οποίου ο χρόνος πρέπει να αφιερώνεται για την προπόνηση και φυσικά δεν μπορεί να εργάζεται και να θέλει ταυτόχρονα και να κάνει πρωταθλητισμό. Στην Ελλάδα η έννοια του πρωταθλητισμού είναι χαρακτηριστικά πιο πίσω σε σχέση με άλλες χώρες και κυρίως οι φιλότιμες χορηγίες ορισμένων εταιρειών, μικρών ή μεγάλων, μπορούν να βοηθήσουν κάποιον «δυνατό» αθλητή να καταφέρει το κάτι παραπάνω. Θεωρώ ότι οι εταιρείες θα πρέπει να μπουν πιο δυναμικά σε αυτό το κομμάτι των χορηγιών βοηθώντας εκτός από τους πρωταθλητές, και μεγαλύτερους ηλικιακά αθλητές που καταφέρνουν εξωπραγματικές επιδόσεις για τα δεδομένα τους και αποτελούν και οι ίδιοι πρότυπα σε χιλιάδες άλλους δρομείς.

Έχεις δημιουργήσει μια αθλητική ομάδα (O.S.B._Endurance Team), που προφανώς όπως κάθε γυμναστής και γνώστης της προπονητικής, ενδιαφέρεται ξεχωριστά για τον κάθε ένα, καθώς δεν είμαστε όλοι του ίδιου επιπέδου. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι το πρόγραμμα παρακολούθησης όλων των αθλούμενων που υποστηρίζεις ?

Η αλήθεια είναι ότι αρκετές αθλήτριες και αθλητές με εμπιστεύονται στο να τους καθοδηγήσω προπονητικά. Γνωρίζουν ότι με γνώμονα της επιστήμη της αθλητιατρικής, η οποία θέτει ως προτεραιότητα την καλή υγεία του αθλητή, και το αρμονικό της «πάντρεμα» με την επιστήμη και την τέχνη της προπονητικής θα φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα δεδομένα του κάθε αθλητή ξεχωριστά, και σύμφωνα πάντα με τα προκαθορισμένα όρια που τον προίκισαν γονιδιακά οι γονείς του και οι προηγούμενες γενιές.

Η παρακολούθηση απομακρυσμένων αθλητών μπορεί να γίνει ευκολότερα πλέον μέσω της τεχνολογίας. Μέσα από τα ρολόγια και τις εφαρμογές τους μπορείς εύκολα να δεις όλα τα δεδομένα της προπόνησης. Αν αυτό συνοδευτεί με την κατάλληλη ανατροφοδότηση και επικοινωνία μπορείς να πετύχεις εξαιρετικά αποτελέσματα και βάθρα, όπως το έχουμε αποδείξει συχνά με πολλούς αθλητές μου όλων των ηλικιών. Για παράδειγμα η εφαρμογή Polar Flow for Coach, μια που ξέρω ότι ανήκεις κι εσύ στην μεγάλη ομάδα της πιο αξιόπιστης, για μένα, εταιρείας ρολογιών παγκοσμίως, της Polar, σε βοηθά ώστε με μια ματιά να μπορείς να ξέρεις τι κάνουν όλοι οι αθλητές σου, ώστε να επέμβεις ανάλογα σε περίπτωση που διαπιστώσω ότι ο αθλητής τείνει στην υπερβολή και την υπερπροπόνηση. Συχνά και παραδόξως, η δουλειά του προπονητή είναι να προστατέψουν τον αθλητή από το περισσότερο ή το εντονότερο, που τείνουν να προπονούνται οι δρομείς που δεν χαίρουν κάποιας επιστημονικής καθοδήγησης ή που καθοδηγούνται από εμπειρικούς δρομείς. Αδιαμφισβήτητα, η σωστή επικοινωνία βοηθά ώστε να υπάρχει αρμονία μεταξύ της αθλητικής, της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής του κάθε αθλητή και αθλήτριας.  

Ξέρεις, τρέχουμε ως ερασιτέχνες με την σύζυγο , από βουνό σε θάλασσα και από νησί σε κατσάβραχα. Με τον λαϊκό αθλητισμό και την άνοδο της τελευταίας δεκαετίας τα πας καλά? Εμείς το διασκεδάζουμε. Τραβάω βίντεο , μοντάρω, βγάζω φωτογραφίες , προλαβαίνω να δω που βρίσκομαι και τα τοπία. Εσύ πως αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους συμμετοχές.

Μου αρέσει ιδιαίτερα η οπτική ανθρώπων που τρέχουν και διασκεδάζουν. Αν ο σκοπός του τρεξίματος για όλους ήταν να βγούμε πρώτοι, τότε σίγουρα υπάρχουν εκατομμύρια δρομείς εκεί έξω που σπαταλούν τον χρόνο τους τρέχοντας. Σίγουρα πρέπει να βιώνουμε χαρά μέσα από τις δρομικές μας εμπειρίες.

Έχω δει βίντεο δικά σου μαζί με τη σύζυγό σου. Είστε πραγματικά απολαυστικοί και ξεσηκώνετε τα πλήθη. Πιθανά, αρκετοί παρακινούνται να τρέξουν και αυτό είναι πολύ όμορφο. Σέβομαι το κάθε δρομέα που τρέχει για τους δικούς του στόχους και έχει τη δική του προσέγγιση. Όπως το τρέξιμο βοήθησε τον καθένα από εμάς σε διάφορους τομείς, θα ήταν ωραίο να παρακινήσει και άλλους. Ο κάθε ένας έχει τους δικούς του λόγους που κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν και όλοι είναι σεβαστοί για μένα προσωπικά. Προσπαθώ να μην κάνω υποθέσεις για τους άλλους και να «φιλοξενώ» την άποψή τους, ακόμη κι αν δεν την αποδέχομαι εξ’ ολοκλήρου.

Μου αρέσει τρέχοντας, ειδικά σε αγώνες με πολύ κόσμο, να επικοινωνώ με τους θεατές και να διαδρώ μαζί τους. Ειδικά στον Μαραθώνιο δρόμο οι θεατές περιμένουν αρκετές ώρες τους δικούς τους ανθρώπους, οπότε θεωρώ σημαντικό να βλέπουν ενθουσιώδεις δρομείς που τους μεταφέρουν τη χαρά του τρεξίματος και τη θετική τους ενέργεια.

Έχεις γράψει ένα βιβλίο με τον τίτλο “Που τρέχει ο λογισμός σου”. Επειδή έγραψα κι εγώ ένα βιωματικό βιβλίο και με ταλαιπώρησε αρκετά ο τίτλος μέχρι να καταλήξω. Για εσένα ισχύει το ίδιο? Με τι πραγματεύεται και πως πάει εμπορικά ? 

Ο τίτλος προήλθε από μία φίλη που μου τον πρότεινε και ταιριάζει με όλα όσα ήθελα να περιγράψω. Δεν είναι μόνο η άσκηση, το σώμα που παλεύουμε όλοι να διαπλάσουμε. Είναι το πνεύμα και η ψύχη και ο συνδυασμός όλων μαζί κάνει κάποιον πρωταθλητή στον αθλητισμό, αλλά και νικητή στη ζωή, ανεξάρτητα με το επάγγελμά του. Η Τουλίνα Δέμελη είναι η “νονά” και του πρώτου προπονητικού μου βιβλίου «Φέρνοντας κοντά τις μεγάλες αποστάσεις», όπως και της ομάδας μας, «One Step Beyond Endurance Team. Πάντα επιζητώ τη γνώμη των φίλων που εκτιμώ την κρίση και την άποψή τους και στο τέλος αφήνω το ένστικτό μου να διαλέξει.

Οι εικοσί μία + μία ιστορίες και διηγήσεις που περιγράφονται στο βιβλίο έχουν στόχο να εμπνεύσουν τον αναγνώστη για να πάρει αφορμή να μπει στον μαγικό κόσμο του τρεξίματος. Πάνω από όλα όμως να μεταφέρει όλες τις αξίες και τις αρχές που έχει ο αθλητισμός και στην καθημερινή του ζωή. Γιατί πάνω από όλα χρειαζόμαστε παραδείγματα στη ζωή μας για να μας εμπνέουν και να μας κάνουν να αγωνιζόμαστε και να μην τα παρατάμε.

Το βιβλίο πάει εξαιρετικά καλά εμπορικά ήδη από τους πρώτους μήνες κυκλοφορίας και μου αρέσει που το διαβάζουν νέοι άνθρωποι και εμπνέονται απ’ αυτό καθώς και δρομείς που τους ξεσηκώνει και τους οδηγεί στο να θέλουν να τρέξουν γρηγορότερα, περισσότερο ή καλύτερα. Το σημαντικότερο είναι ότι τους εμψυχώνει για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα την επόμενη μέρα.

Ποιες είναι οι τρεις αγαπημένες σου λέξεις με “νόημα” ?

Δημοκρατία, επιδίωξη, προσπάθεια. Αν μου επιτρέπεις και δύο έννοιες πιο περιγραφικές, θα έλεγα συνεχής προσπάθεια και αγάπη για ό, τι ασχολείσαι.

Τέλος, έχουμε και οι δύο μας, την ευκαιρία να είμαστε Ambassadors της Polar Gr Cy, ο καθένας μέσα από την δική του διαδρομή. Θες να  αναφερθείς σε αυτή την συνεργασία ? Εσύ ποιο ρολόι χρησιμοποιείς;


Ο χρόνος έχει τη δική του σημασία. Σε όλους σε αυτή τη ζωή, αλλά ειδικά για όσους γυμνάζονται είναι ακόμη πιο σημαντικός. Όταν χρησιμοποιείς το υστέρημα του χρόνου σου για να μπορείς να είσαι συνεπής στην εργασία και στις προπονήσεις σου, κάθε λεπτό έχει αξία. Αλλά και όταν κάποιος δρομέας έχει ένα πρόγραμμα να ακολουθήσει δεν υπάρχει καλύτερος βοηθός και πιο σημαντική στήριξη από ένα ρολόι Polar. Γιατί δίνει αξία στο χρόνο μας.

Εκτός από τον συναισθηματικό συμβολισμό, μιας και το πρώτο μου δρομικό ρόλοι ήταν Polar, γνωρίζω ότι είναι η πιο αξιόπιστη εταιρεία σε ότι αφορά τη μέτρηση των καρδιακών παλμών. Τα τελευταία χρόνια έχει «εκτοξευθεί» τεχνολογικά σε ακόμα περισσότερα σημεία και είναι πολλά περισσότερα από ένα ρολόι. Τα ρολόγια της Polar εκτός από το ότι έχουν γίνει ιδιαίτερα όμορφα έχουν αποκτήσει κορυφαία χαρακτηριστικά. Αν σκεφτεί κανείς ότι τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα εργομετρικά κέντρα χρησιμοποιούν τους παλμογράφους και τα ρολόγια της Polar δεν χρειάζεται να σκεφτεί ιδιαίτερα κάποιος δρομέας που πρέπει να απευθυνθεί για το επόμενο δρομικό του ρολόι. Η αξιοπιστία στους καρδιακούς παλμούς είναι ιδιαίτερα σημαντική για την καλή λειτουργία της καρδιάς και την υγεία μας.

Το δυσκολότερο κομμάτι είναι ίσως ποιό ρολόι να διαλέξει, δεδομένου ότι το καθένα που βγαίνει είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ το Polar Vantage V. Δεν σου κρύβω ότι ανυπομονώ να πάρω το νέο Polar Vantage V2, το οποίο είναι ίσως το κορυφαίο ρολόι με ιδιαίτερη μέριμνα στην πρόληψη τραυματισμών και την αποφυγή υπερπροπόνησης, αλλά και τον ακριβέστερο εντοπισμό της τρέχουσας φυσικής μας κατάστασης.

Χαίρομαι που μέσα απ’ αυτή τη συνεργασία γνώρισα κι εσένα Γιάννη Αργυρόπουλε και αρκετούς άλλους ανθρώπους που τους θεωρώ σπουδαίους στον τομέα τους. 

Ευχαριστώ για την επικοινωνία και τη δημιουργική συζήτηση. Εύχομαι στους αναγνώστες σου όμορφους λογισμούς και ονειρεμένους τερματισμούς!

Δημήτρης Τζεφαλής Καθηγητής Φυσικής Αγωγής MSc. Προπονητής Δρόμων Αντοχής    

Σύντομο βιογραφικό :

Ο Δημήτρης Τζεφαλής είναι προπονητής της ομάδας δρόμων αντοχής O.S.B._Endurance Team και του Συλλόγου Κλασικού Αθλητισμού Δράμας. Είναι εν ενεργεία δρομέας μεγάλων αποστάσεων από τα 3 χλμ με φυσικά εμπόδια έως τον Μαραθώνιο. Ζει και εργάζεται ως Καθηγητής Φυσικής Αγωγής στη Δράμα. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Φέρνοντας κοντά τις μεγάλες αποστάσεις» και «Πού τρέχει ο λογισμός σου» των εκδόσεων Sportbook.  

Επικοινωνία: Webpage: www.onestepbeyond.gr/ Ε-mail: info@onestepbeyond.gr Instagram:dimitristzefalis Facebook page: Δημήτρης Τζεφαλής Σελίδα Facebook: O.S.B. Endurance Team YouTube Channel: Dimitris Tzefalis

Ευχαριστούμε πολύ τον Δημήτρη για τον χρόνο που διέθεσε και θέλουμε να πιστεύουμε πως θα σας δώσουμε από κοινού μία “ώθηση” για ένα καλύτερο και αθλητικότερο 2021.

Οι φωτογραφίες είναι όλες από το προσωπικό αρχείο του Δημήτρη και όλα τα Social , αν τα κλικάρετε, θα σας οδηγήσουν στις σελίδες του απευθείας. Ευκαιρία να τον γνωρίσετε καλύτερα.

Τέλος συνέντευξης

Σας αφήνουμε ως ίχνος και τα δικά μας Social , σε περίπτωση που θέλετε να γνωρίσετε κι εμάς καλύτερα. Χαρά μας !!