Τρεις τροφές με κρυφές ιδιότητες.

Granola

Η γκρανόλα (granola) είναι θρεπτικό πρωινό ή σνακ με βάση την βρώμη. Ανάλογα με τις γεύσεις που αρέσουν στον καθένα μας, μπορούμε ή να την φτιάξουμε μόνοι μας ή να την βρούμε στο εμπόριο έτοιμη. Και στι δύο περιπτώσεις, θα περιέχει εκτός από βρώμη, ξηρούς καρπούς, σπόρους, κατά περίπτωση σοκολάτα ή κακάο, φυτικές ίνες και άλλα.

Θα την βρείτε είτε με την μορφή δημητριακών, οπότε μπορεί να καταναλωθεί σε γάλα , σε γιαούρτι , ανάμειξη σε χυμό, smoothie και γλυκά,είτε σε μορφή δημητριακής μπάρας. Για τους αθλούμενους «πρωταθλητές» ή απλά ασκούμενους , είναι μια καταπληκτικά γευστική όσο και άμεσα ανατροφοδότηση της χαμένης ενέργειας , μετά από άσκηση.      Η εφεύρεση της γεύσης και της παρασκευής της, βρίσκεται στην Αμερική στα μέσα του 19ου αιώνα. Έναν αιώνα μετά άρχισε να παίρνει την σημερινή της μορφή . Πλέον με την εξέλιξη του ίντερνετ και να την φτιάξουμε μπορούμε αν θέλουμε και να την προμηθευτούμε . Σήμερα θα καλέσουμε στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Don Capone , για άμεση αποστολή , γιατί μας λείπει η γεύση της.

Ταχίνι

Το ταχίνι είναι μια τροφή πλούσια σε βιταμίνες όσο και μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η διαδικασία παρασκευής του δεν είναι εύκολη, οπότε για τους καταναλωτές προτείνετε η αγορά σε συσκευασίες από καταστήματα τροφίμων. Το προϊόν ταχίνι, δημιουργείται από τους σπόρους του σουσαμιού που μετά από ειδική διαδικασία (εμποτισμός σε νερό, διαχωρισμός πυρήνα από το πίτουρο , εμπλουτισμό σε θαλασσινό νερό, ξεκαθάρισμα καλών σπόρων, ψήσιμο, άλεσμα) δημιουργείται η πάστα του. Καταναλώνεται ευρέως στις Αραβικές χώρες και γενικά στην Ασία και τα τελευταία χρόνια, έχει παρεισφρήσει και στην διατροφή της χώρας μας, με πολλές βιομηχανίες τροφίμων να το/την έχουν εντάξει στην παραγωγή τους. Η γεύση του είναι ιδιαίτερη και ή σου αρέσει ή όχι. Δεν υπάρχει πιστεύω μέση λύση. Εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου, όσο και να γνωρίζω  την θετική του χρήση. Το καλό είναι πως οι δημιουργοί έχουν βρει τρόπο να μας κάνουν με τον έναν ή άλλο τρόπο να απλώσουμε χέρι και να δοκιμάσουμε. Στο εμπόριο υπάρχει απλή γεύση, με σοκολάτα, με κακάο, φυστίκι, λευκό και πολλές άλλες. Επισκεφτείτε λοιπόν το κατάστημα του Don Capone για να κάνετε τις παραγγελίες σας.

Χαρουπιά

Χαρούπι Οι χαρουπιές την εποχή της κατοχής στην Ελλάδα, έσωσαν τον κόσμο από την πείνα. Όπως έλεγε και ο Κος Χαρούπογλού μας , κατά τον αείμνηστο Θανάση Βέγγο στην Ελληνική ταινία. Ο καρπός της χαρουπιάς κατά την πλήρη ωρίμανση του, που διαρκεί ένα περίπου έτος, χρησιμοποιήθηκε τότε εξ ανάγκης, αλλά και στις μέρες μας κατόπιν ελέγχων ως τροφή. Μάλιστα έχει αποδειχτεί πως το άλευρο που παράγεται από τον καρπό , είναι πολύ καλό για βρεφικούς στομαχόπονους και γαστρεντερίτιδες .Διατροφικά , έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, υψηλή σε φυτικές ίνες , δεν περιέχει γλουτένη και καφεϊνη. Μπορείτε λοιπόν, να χρησιμοποιήσετε το άλευρο στην καθημερινότητά σας, προσθέτοντας στο γιαούρτι σας, σε παρασκευή ψωμιού , ως ρόφημα , σε smoothie που είναι και της εποχής μας. Στο κατάστημα του Don Capone, θα βρείτε αρκετές εναλλακτικές και από αυτό το είδος.  Με την ησυχία σας λοιπόν….