“Πώς να κόβεις μια τούρτα” από τον Ίαν Στιούαρτ και τις Εκδόσεις Ωκεανός.

  • Γιατί στρίβουν πάντα
    τόσο πολύ τα καλώδια του τηλεφώνου;
  • Τί σχέση έχουν οι αυτοκρατορίες
    της Σελήνης με τα ηλεκτρονικά κυκλώματα;
  • Πόσα μπουκάλια γάλα μπορούν να χωρέσουν σε ένα καφάσι;
    Και κυρίως… ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να κοπεί μια τούρτα;

Στο Πώς να κόβεις μια τούρτα, ο καθηγητής Ίαν Στιούαρτ μας πηγαίνει ένα εκπληκτικό ταξίδι στον κόσμο των Μαθηματικών, έναν κόσμο για γερούς λύτες, παρουσιάζοντας είκοσι απίθανους γρίφους και προβλήματα. Κάποια έχουν σημαντικές πρακτικές εφαρμογές, άλλα σπαζοκεφάλιαζαν για δεκαετίες τους καλύτερους μαθηματικούς. Παρά τα καπρίτσια τους, όμως, δεν παύουν να είναι συναρπαστικά.
Ο συγγραφέας, ένας από τους δημοφιλέστερους σε μαθηματικά ζητήματα, μας αποκαλύπτει ένα περίεργο σύμπαν από παρτίδες σκακιού που δεν τελειώνουν ποτέ, από πυγολαμπίδες που λάμπουν ταυτόχρονα και, φυσικά, από διαφωνίες για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να κοπεί μια τούρτα. Από τα κορδόνια των παπουτσιών, μέχρι τις σαπουνόφουσκες και το τρίγωνο του Σιερπίνσκι, μάς δείχνει τη δύναμη και την ποικιλομορφία των σύγχρονων Μαθηματικών, με θέματα που κυμαίνονται από τα γραφήματα, τις πιθανότητες και τη λογική, μέχρι την τοπολογία και τους ημικρυστάλλους (και μην ξεχνάμε, τον καταμερισμό μιας τούρτας).
Βουτώντας στα είκοσι κεφάλαια του βιβλίου του, τα οποία αποτελούν σχεδόν όλα αυτοτελείς ενότητες, θα ανακαλύψουμε ένα μαθηματικό τοπίο για το οποίο δεν είχαμε ιδέα πως υπήρχε…
«Τα Μαθηματικά μπορούν να γίνουν διασκεδαστικά! Και, το σπουδαιότερο, όπως καταδεικνύει ο Ίαν Στιούαρτ, μπορούν να εξηγηθούν με απλή γλώσσα… Είναι μεγάλη έκπληξη που ανακαλύψαμε πως τα Μαθηματικά μπορούν να γίνουν τόσο προσιτά».
Good Book Guide

Βιογραφικό συγγραφέα

 Ο Ίαν Στιούαρτ είναι καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Ουόρικ της Αγγλίας. Διεξάγει έρευνες στα Μαθηματικά και είναι παγκοσμίως γνωστός για το γεγονός ότι έχει καταστήσει τα Μαθηματικά προσιτά στον μέσο άνθρωπο. Έχει λάβει αναρίθμητα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις όχι
μόνο για τη συμβολή του στα Μαθηματικά, αλλά και για την ικανότητά
του να μεταδίδει τις σύγχρονες επιστημονικές έννοιες στο ευρύ κοινό.

Από τις Εκδόσεις Ωκεανός σε όλα τα βιβλιοπωλεία.