Μάνος Μοίρας. Είναι τελικά, ένας από εμάς ? 🏊🛶

Ας γνωρίσουμε έναν γυμναστή, προπονητή, δρομέα, τριαθλητή και Πρωταθλητή που κινείται ανάμεσά μας. 

Μανώλης Μοίρας. Διαβάζω φίλε Μάνο το βιογραφικό σου στο επίσημο Site της Polar, όπου είσαι Πρεσβευτής και το πρώτο ερώτημα που είπα θα σου κάνω, είναι το εξής.

-Ποια από όλες τις ειδικότητες σε χαρακτηρίζει σήμερα. Άσε την διαχρονικότητα. Το σήμερα μετράει…. 😊

Μάνος : Νομίζω αυτό που με αντιπροσωπεύει απόλυτα είναι το ΑΘΛΗΤΗΣ.

-Από ποια ηλικία κατάλαβες την κλίση σου προς τον αθλητισμό ?

Μάνος : Δεν κατάλαβα κάποια κλίση ! Ξεκίνησα την κολύμβηση 6 ετών και όλα ήρθαν μόνα τους ! Σε ηλικία 9 ετών το πρώτο χρυσό μετάλλιο στα 50 πρόσθιο. 

-Ειδικός λοιπόν στην αθλητική ψυχολογία. Στην πραγματική ζωή, όλοι θεωρώ πως λίγο ή πολύ, θέλουμε μια σχέση με έναν ψυχολόγο. Άσχετα αν εδώ στην Ελλάδα το θεωρούμε ταμπού. Στον αθλητισμό το έχουμε ξεπεράσει ?

Μάνος : Θεωρώ ότι είμαστε πολύ πίσω σε αυτό σαν Ελλάδα !  Το σημαντικό όμως όλων ,είναι να καταλάβουμε την δύναμη που έχουμε ο καθένας μόνος του μέσα μας ! Και τότε όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο ….

-Ένας υποψήφιος αθλητής ή ένας καταξιωμένος , επισκέπτεται συχνά έναν αθλητικό ψυχολόγο και για ποιον λόγο θα το έκανε ?

Μάνος : Κανονικά θα ήταν πολύ χρήσιμο αλλά δεν εφαρμόζεται τόσο στην πράξη όσο πιο πολύ στην θεωρία !! Ο λόγος επίσκεψης σε έναν αθλητικό ψυχολόγο είναι η εμβάθυνση του αθλητικού προφίλ του αθλητή κ το να πιστέψει στις δυνατότητες του !! Το λεγόμενο boostarisma .

-Είσαι επίσης και προπονητής ενδυνάμωσης κολυμβητών και τριαθλητών. Η ειδικότητα, να υποθέσω είναι παράλληλη και αλληλέγγυα με την δουλειά του προπονητή. Σωστά ?

Μάνος : Ναι τα κάνω παράλληλα και σαν fitness instructor και σαν προπονητής κολύμβησης και τριάθλου στα πρώτα πρώτα μου βήματα !! Σαν προπονητής ενδυνάμωσης όμως μετρώ ήδη 12 χρονοα προϋπηρεσία σαν personal trainer.

-Τώρα που σε βρήκαμε θα σε ρωτήσω και άλλα….Για πες μου λοιπόν , γιατί να χρειάζομαι συμβουλές ή οδηγίες για να κάνω ποδήλατο spinning ? Είναι απαραίτητη η καθοδήγηση από έναν προπονητή ?

Μάνος : Σαφέστατα και είναι απαραίτητη η καθοδήγηση έτσι ώστε να μπορείς να εκτελείς σωστά το ασκησιολόγιο , και επίσης να σου δώσω κ΄ίνητρο και προτροπή για να γίνεις καλύτερος ασκούμενος – αθλητής .

-Υπήρξες Πρωταθλητής του Canoe Cayak στο Slalom, σε μια εποχή που λίγοι το ξέραμε σαν άθλημα και ακόμη λιγότεροι θα έβρισκαν μέρος να προπονηθούν. Πως κατέληξες σε αυτό και ποιος σε βοήθησε να διακριθείς ?

Μάνος: Μετά τον πρωταθλητισμό στην κολύμβηση και μετά από παρότρυνση ενός φίλου ξεκίνησα το 2004 το canoe kayak slalom και μέσα σε ένα χρόνο μαζί με τον αδερφό μου φτάσαμε στην κατάκτηση πρωταθλήματος για 10 συναπτά έτη ! Μέλη εθνικής ομάδας με συμμετοχές σε παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα !! Προπονητής μου ήταν ο Ζάχος Κώστας και η Ανθίππη Σκυριώτη .

Στο προφίλ/βιογραφικό στην σελίδα της Polar αναφέρεις αθλητής τριάθλου. Όπως βλέπω όμως, δεν σου λείπουν και οι αγώνες βουνού ή επί δρόμου.  Να αναφέρω εδώ, πως βρεθήκαμε μαζί όπως είδα, σε Armeno Gate trail, στην Δεσφίνα και ποιος ξέρει που αλλού (και ούτε ένα γεια μεταξύ μας, ντροπή μας). Αφού το ξεπεράσω, ρωτώ . 

-Σε ευχαριστεί λοιπόν περισσότερο το τρίαθλο σε σχέση με το τρέξιμο ?

Μάνος: Μου αρέσουν και τα δυο κ το τρίαθλο μια και έχω 6 χρονια σχεδόν που ασχολούμαι αλλά και με το τρέξιμο σε βουνό που είναι μια νέα μου δοκιμή , αρκετά επιτυχημένη θα έλεγα …

-Η ευχάριστη νότα της ημέρας είναι η ώρα της δουλειάς, ή η ώρα της ξεκούρασης και του σπιτιού ?

Μάνος: Για μένα δεν υπάρχει η λέξη ξεκούραση στο λεξιλόγιο μου !! Την ώρα της ξεκούρασης από την δουλειά , προπονο΄ύμαι !! Κάτι σαν ψυχοθεραπεία !! Μου δίνει ζωντάνια και ενέργεια για να συνεχίζω ….

Κλείνουμε την συζήτηση , κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο αγαπημένο σου μετάλλιο, στην καλύτερη αθλητική σου εμπειρία και στον καλύτερο συνεργάτη που είχες ποτέ.

Μάνος : Το καλύτερο μου μετάλλιο και η σημαντικότερη στιγμή στης ζωής μου είναι το χρυσό Πανελλήνιο μετάλλιο στην σκυταλοδρομία με κατάρριψη πανελλήνιου ρεκόρ με την ομάδα του Ηλυσιακού το έτος 1999 στα 4χ100 μικτή ομαδική Κ14 κατηγορία .

Σίγουρα υπάρχουν κ πολλά αλλά , άλλο αυτό μου έχει χαραχτεί βαθεια μέσα στην ψυχή μου …

Να σε ευχαριστήσουμε και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας , σε κάποιον αγώνα βουνού ή γιατί όχι στο «Τρέχουμε στην Ηρακλειά» του 2023. Ψάχνουμε για αθλητές βάθρου κι εσύ μας κάνεις….

Μάνος ¨: Ευχαριστώ πολύ για τις πολύ ωραίες ερωτήσεις .

Ακολουθούμε τον Μάνο στα Social Media….. 🚀