“ΛΑΦΟΝΗΣΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ” Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

ΛΑΦΟΝΗΣΙ, Δ.Ε. ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ, Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ, ΚΡΗΤΗ

Ο  Μορφωτικός Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Πλοκαμιανών Κισάμου, η Ομάδα Δρομέων Υγείας Κισάμου, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Χανίων, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Δήμος Κισάμου διοργανώνουν για άλλη μια χρονιά τον Ιστορικό αγώνα τρεξίματος με την ονομασία «Λαφονήσιος Δρόμος» αφιερωμένος στα θύματα της Σφαγής του Λαφονησιού.

Ο Λαφονήσιος Δρόμος 2022 περιλαμβάνει τις κλασσικές 2 διαδρομές. Την διαδρομή Χρυσοσκαλίτισσα – Λαφονήσι των 5,1 Χλμ και την διαδρομή Λιβάδια – Λαφονήσι των 12,5 Χλμ διαδρομή που διέρχεται από το Στόμιο, σημείο που σύσσωμη η τοπική κοινωνία αντιτίθεται στην δημιουργία λατομικής ζώνης  για εξόρυξη γύψου που όπως και στο παρελθόν υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον.

 Ο Λαφονήσιος δρόμος ως ένας από τους πιο ιστορικούς του Ν. Χανίων είναι αφιερωμένος στα θύματα της Σφαγής του Λαφονησιού το 1824. Φέτος οι αγώνες του Λαφονήσιου Δρόμου είναι επίσης αφιερωμένοι και στον συντοπίτη μας  Γρήγορη Βαϊδομαρκάκη, Πρόεδρο του Συλλόγου Ενιαχωριανών Αττικής & Πειραιώς ο οποίος απεβίωσε αναπάντεχα τον Μάιο του 2022.

Ακολουθούν λεπτομέρειες & κανονισμοί για την διεξαγωγή του Λαφονησιού Δρόμου 2022

 1. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, 18:00 μ.μ.
 • ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Λαφονήσι, Χρυσοσκαλίτισσα, Στόμιο, Λιβάδια (Δ.Ε. Ιναχωρίου, Δήμος Κισάμου, Χανίων). Επαρχιακή οδός Λιβάδια – Στόμιο – Χρυσοσκαλίτισσα – Λαφονήσι
 • ΤΥΠΟΣ ΑΓΩΝΑ – ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Αγώνας Δρόμου που περιλαμβάνει 2 διαδρομές. Την διαδρομή Χρυσοσκαλίτισσα – Λαφονήσι απόστασης 5,1 Χλμ & την διαδρομή Λιβάδια – Στόμιο – Λαφονήσι. Και οι 2 διαδρομές διέρχονται από δημόσια ασφαλτοστρωμένη επαρχιακή οδό με εξαίρεση τα τελευταία 700 μέτρα που είναι χωματόδρομος που καταλήγει στην άμμο της παραλίας του Λαφονησιού. ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΠΛΕΥΡΑ.
 • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Εγγραφές πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά (σύνδεσμος ΕΔΩ:  https://bit.ly/lafonisios22-register ) και θα ολοκληρωθούν την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022 στις 12:00 ή μέχρι συμπληρώσεως των θέσεων. Η κάθε εγγραφή – συμμετοχή είναι ονομαστική και μοναδική για το κάθε άτομο και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλο άτομο για κανένα λόγο. Επίσης για όσους δυσκολεύονται με την ηλεκτρονική εγγραφή θα μπορούν να πραγματοποιήσουν εγγραφή και προπληρωμή μέσω του Σ.Δ.Υ.Χ. τις Παρασκευές 19 & 26 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου και ώρες 19:00 με 20:30 στα γραφεία του Συλλόγου, Σφακίων 4, 1ος όροφος στα Χανιά. Εναλλακτικά επίσης εγγραφή και προπληρωμή θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο Αθλητικό Κέντρο Χαρωδιάς στα Περιβόλια τις Τετάρτες 24 & 31 Αυγούστου και ώρες 19:00 με 21:00. Δυνατότητα για εγγραφές στη γραμματεία τη μέρα του αγώνα ΔΕΝ θα γίνουν. ΟΣΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ BIB.
 • ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ: Το κόστος συμμέτοχης για την διαδρομή των 5,1 Χλμ. ορίζεται στα 7€ και για την διαδρομή των 12,5 Χλμ. στα 12€. Δωρεάν θα μπορούν να συμμετάσχουν αθλητές με δελτίο αθλητή (εγγεγραμμένοι σε αθλητική ομάδα, αθλητικό σύλλογο), επιδεικνύοντας το κατά την παραλαβή του πακέτου.

Το πακέτο της διαδρομής των 5,1 Χλμ. με 7€ περιλαμβάνει:

 • Φάκελο με τον αριθμό συμμετοχής με 4 παραμάνες, chip χρονομέτρησης
 • Τεχνικό μπλουζάκι
 • Αναμνηστικό Μετάλλιο Συμμετοχής (θα δοθεί κατά τον Τερματισμό)
 • Υδροδοσία σε συγκεκριμένο σημείο της διαδρομής
 • Υγειονομική κάλυψη
 • Τροφοδοσία, Υδροδοσία, Κέρασμα μετά τον αγώνα

Το πακέτο της διαδρομής των 12,5 Χλμ. με 12€ περιλαμβάνει:

 • Φάκελο με τον αριθμό συμμετοχής με 4 παραμάνες, chip χρονομέτρησης
 • Τεχνικό μπλουζάκι
 • Αναμνηστικό Μετάλλιο Συμμετοχής (θα δοθεί κατά τον Τερματισμό)
 • Υφασμάτινη τσάντα
 • Υδροδοσία σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής
 • Υγειονομική κάλυψη
 • Τροφοδοσία, Υδροδοσία, Κέρασμα μετά τον αγώνα

Η πληρωμή του αντίτιμου συμμέτοχης θα μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την παραλαβή των πακέτων (Βλ. 8). Επιστροφή χρημάτων δεν γίνεται για οποιονδήποτε λόγο. Να σημειωθεί ότι η διοργάνωση δεν έχει καμία υποχρέωση και καμία ευθύνη για όποιον δεν έχει κάνει εγγραφή και προσέλθει στον αγώνα. Όποιος δεν έχει αριθμό συμμετοχής (bib) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ούτε έχει δικαίωμα για οποιοδήποτε αναμνηστικό.

 • ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΠΑΚΕΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Παραλαβή (και πληρωμή για όσους δεν πλήρωσαν κατά τις εγγραφές) των πακέτων συμμέτοχης θα μπορεί να γίνει στα ΧΑΝΙΑ την Πέμπτη 8 και Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρες 19:30-21:30 από το Αθλητικό Κέντρο Χαρωδιάς, Περιβόλια Χανίων https://bit.ly/xarwdia .

Εναλλακτικά θα μπορεί να γίνει παραλαβή πακέτων και την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα το ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022 και ώρες 14:30 με 17:00 στην Γραμματεία όπου θα υπάρχει στο ΛΑΦΟΝΗΣΙ – ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ ΣΧΟΙΝΟΠΛΟΚΑΚΗΣ 700Μ πριν την παραλία https://bit.ly/lafonisios-grammateia, σημείο απ’όπου θα αποχωρήσει και το λεωφορείο της διοργάνωσης για τις εκκινήσεις των αγώνων.

 • ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ: Μπορείτε φθάσετε στο Λαφονήσι με το όχημα σας ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Κίσαμος – Έλος – Λαφονήσι – 38Χλμ από Κίσαμο, 68 Χλμ. από Χανιά. Σημείο υποδοχής και γραμματεία θα υπάρχει 700μ πριν την παραλία στο Μίνι Μάρκετ Σχοινοπλοκάκης https://bit.ly/lafonisios-grammateia . Σημείο εκκίνησης για την διαδρομή των 5,1 Χλμ είναι το χωριό Χρυσοσκαλίτισσα https://bit.ly/lafonisios-5km-start και σημείο εκκίνησης για την διαδρομή των 12,5 Χλμ είναι το χωριό Λιβάδια https://bit.ly/lafonisios-12km-start . ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ. Η ή ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ 17:15 ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΚΙΝΗΣΕΙΣ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΙΣ 18:00. Οπότε είτε έρθετε με δικό σας όχημα είτε όχι θα μπορέσετε να παρκάρετε απευθείας στο Λαφονήσι και να κινηθείτε στις εκκινήσεις με το παραπάνω δρομολόγιο. Προσοχή: Δεν θα υπάρχουν γραμματείες στα σημεία εκκίνησης στην Χρυσοσκαλίτισσα και τα Λιβάδια αντίστοιχα. Όσοι πρέπει να παραλάβουν πακέτο συμμετοχής θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να μεταβούν στο σημείο της Γραμματείας στο Λαφονήσι, 700μ πριν την παραλία στο Μίνι Μάρκετ Σχοινοπλοκάκης https://bit.ly/lafonisios-grammateia . Για όσους συμμετέχοντες δεν έχουν δικό τους όχημα να μεταβούν στο Λαφονήσι θα υπάρξει δρομολόγιο λεωφορείου για την διαδρομή ΧΑΝΙΑ – ΚΙΣΑΜΟΣ – ΛΑΦΟΝΗΣΙ  με επιστροφή με κόστος 5€. Όσοι θέλουν να μετακινηθούν με λεωφορείο θα μπορούν να το δηλώσουν κατά την ηλεκτρονική δήλωση του αγώνα. Το δρομολόγιο θα ξεκινήσει από τα ΧΑΝΙΑ (Τέρμα Αναγνώστου Γογονή, έξω από το Super Market SYNKA) στις 13:00 μ.μ. ακριβώς, και στις 13:50 μ.μ. από την ΚΙΣΑΜΟ (ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΙΣΑΜΟΥ) και αναμένεται άφιξη στο Λαφονήσι στις 15:00 π.μ. Αναχώρηση από το Λαφονήσι στις 21:00 μ.μ.  για επιστροφή σε Κίσαμο και Χανιά αντίστοιχα. Η πληρωμή του αντίτιμου των 5€ για την μετακίνηση θα εισπραχθεί κατά την επιβίβαση στο λεωφορείο από άτομο της διοργάνωσης. Το δρομολόγιο ΔΕΝ θα έχει ενδιάμεσες στάσεις και οι ώρες αναχώρησης θα τηρηθούν αυστηρά.
 1. ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Για τον αγώνα των 5,1 Χλμ. υπάρχει χρονικό όριο τερματισμού 1 ώρα (έγκυρες χρονομετρήσεις έως τις 19:00). Για τον αγώνα των 12,5 Χλμ. θα υπάρχει χρονικό όριο τερματισμού 2 ωρών (έγκυρες χρονομετρήσεις έως τις 20:00 μ.μ.). Θα υπάρχει “σκούπα” από άτομα της διοργάνωσης όπου θα συνοδεύουν τους τελευταίους δρομείς ώστε να μην παραμείνει κανείς μόνος στην διαδρομή.
 1. ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Η διοργάνωση θα έχει μεριμνήσει για την επαρκή σηματοδότηση της διαδρομής που θα υποδεικνύει την σωστή πορεία του κάθε δρομέα ενώ θα υπάρχουν και εθελοντές όπου θα καθοδηγούν προς την σωστή πορεία. Επίσης θα υπάρχει χιλιομετρική σήμανση αντίστροφης μέτρησης, αφού το κομμάτι της διαδρομής Χρυσοσκαλίτισσα – Λαφονήσι είναι κοινό και για τους 2 αγώνες.
 1. ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Θα υπάρχουν επαρκή σημεία τροφοδοσίας με νερό στις εκκινήσεις και σε ενδιάμεσα σημεία (1 ενδιάμεσο σημείο υδροδοσίας στα 5,1Χλμ και  4 ενδιάμεσα σημεία υδροδοσίας στα 12,5Χλμ.). Θα σας δίνονται μπουκαλάκια με νερό όπου μπορείτε να τα καταναλώνετε επιτόπου και τα απορρίπτετε σε κάδο ή σακούλες εντός των ορίων του σταθμού τροφοδοσίας. Θα μπορέσετε επίσης να κρατάτε μαζί σας το μπουκαλάκι στο υπόλοιπο της διαδρομής μέχρι τον τερματισμό ή κάποιο άλλο σημείο με κάδο ώστε θα απορριφθεί όπως πρέπει. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά το πέταγμα των μπουκαλιών σε οποιοδήποτε σημείο εκτός κάδων ή στην φύση. Παρακαλούμε να σεβαστείτε το φυσικό περιβάλλον. Επίσης στον τερματισμό της διαδρομής θα υπάρχει νερό, μπανάνες όπως και διάφορα προϊόντα για αναπλήρωση ενέργειας.
 1. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ & ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ: Θα υπάρχουν αρκετές κατηγορίες βράβευσης.
 2. Για τον αγώνα των 5,1 Χλμ. θα υπάρχουν: Γενική Ανδρών, Γενική Γυναικών, Αγόρια έως  18, Κορίτσια έως 18, και ΑΜΕΑ
 3. Για τον αγώνα των 12,5 Χλμ θα υπάρχουν: Γενική Ανδρών, Γενική Γυναικών, 15-29 ανδρών, 15-29 γυναικών, 29-39 ανδρών, 29-39 γυναικών, 39-49 ανδρών, 39-49 γυναικών, 49-59 ανδρών, 49-59 γυναικών, 60+ γυναικών, 60+ ανδρών. Στις επιμέρους κατηγορίες θα υπάρχει βράβευση εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον 5 άτομα στην κατηγορία. Θα υπάρχει πιθανότητα διπλής βράβευσης, για παράδειγμα, αν ο 1ος γενικής των 12,5 Χλμ είναι 32 ετών θα βραβευτεί και ως πρώτος στην κατηγορία 29-39.
 1. ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ – ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ: Σε περιπτώσεις όπου συμμετέχοντας πετάξει μπουκάλι ή οποιοδήποτε άλλο απόρριμμα στο περιβάλλον θα επισύρει ποινή αποκλεισμού. Επίσης απαγορεύεται και επισύρει αποκλεισμό το κόψιμο (συντόμευση, κονταρίδα) της διαδρομής όπως και οποιαδήποτε αντιαθλητική συμπεριφορά (σπρώξιμο, βιαιοπραγία, ρατσισμός, κλπ.). ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε χρήση τεχνικού μέσου από τους συμμετέχοντες στην διαδρομή (ποδήλατο, μηχανάκι, πατίνι).
 1. ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Σε οποιαδήποτε περίπτωση που αναβληθεί ο αγώνας θα υπάρχει νεότερη ανακοίνωση με νέα ημερομηνία.
 1. ΠΡΟΣΩΠΙΚA ΕΙΔH: Στον χώρο γραμματείας και σημείο εκκίνησης των λεωφορείων (Λαφονήσι – Μίνι Μάρκετ Σχοινοπλοκάκης) θα υπάρχει όχημα όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να αφήσουν τα προσωπικά τους είδη για φύλαξη όσο διαρκεί το τρέξιμο και θα μπορούν να τα παραλάβουν μετά τον τερματισμό τους στην παραλία του Λαφονησιού.
 1. ΑΣΦΑΛΙΣΗ: Οι διοργανωτές θα έχουν συμβάλει τα μέγιστα στο να πραγματοποιηθεί ένας ασφαλής αγώνας ωστόσο η διοργάνωση δεν ασφαλίζει τους συμμετέχοντες αθλητές. Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες δεν αναλαμβάνουν την ομαδική ασφάλιση υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν τους κανόνες ή την διαδρομή χωρίς προειδοποίηση, αν αυτό κριθεί αναγκαίο για λόγους ασφαλείας. Επίσης για ότι δεν προβλέπεται στην προκήρυξη η διοργάνωση θα εκδώσει νέα ενημέρωση – ανακοίνωση ή θα αποφασίζει επιτόπου.

Από την οργανωτική ομάδα του Λαφονήσιου Δρόμου

Βρείτε τον  “ΛΑΦΟΝΗΣΙΟ ΔΡΟΜΟ” στο Facebook και στο Instagram

Πληροφορίες:

Πλοκαμάκης Εμμανουήλ: 6973761676

Παπαδημητράκης Μενέλαος: 6976517472

Κολοκοτρώνης Δήμος: 6974228787

Emails:

lafonisiosdromos@gmail.comodykissamou@gmail.com