“Παρεμπιπτόντως, αυτή είναι η Ελλάδα” – Νάξος.

Διακριτικός Αγγλικός τίτλος – #by the way this is Greece και θα έχετε ένα τριήμερο στην Νάξο και στο Perla Hotel αν κάνετε ότι σας λέμε… διαβάστε μέχρι τέλους το άρθρο….

Πορτάρα – Νάξος

Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε μαζί ή να θυμηθούμε την πανέμορφη Νάξο. Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που με το πέρασμα του χρόνου γίνεται ολοένα και καλύτερο και ομορφότερο. Με την ευγενική υποστήριξη και πάλι της Blue Star Ferries , εκείνο το πρωινό του Σαββάτου, κατεβήκαμε στο λιμάνι του Πειραιά για να πάρουμε το Blue Star Delos, που θα μας πήγαινε στον προορισμό μας.

Blue Star Ferries

Σκοπός της εκπομπής “Παρεμπιπτόντως,αυτή είναι η Ελλάδα”, είναι να γνωρίσουμε μέρη και επαγγελματίες , να περάσουμε ευχάριστα την ώρα μας, να θυμηθούμε τα παλιά, να δούμε την εξέλιξη , να πάρουμε ιδέες.. Πάμε λοιπόν σε μια μίνι παρουσίαση του τι θα δείτε , αλλά και ποιοι μας “άνοιξαν” τις πόρτες , γιατί η Πορτάρα είναι πάντα ανοιχτή…… 24/7.

Μαγειρική στο καϊκι Ταξιάρχης στην Αγία Άννα

Θα ξεκινήσω την αναφορά με την αμέριστη βοήθεια και στήριξη του φίλου Μιχάλη Μανιού, που μέχρι να καταλήξουμε στο νησί, έκανε σχεδόν τα πάντα. Ακολουθεί ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νάξου, Βαγγέλης Κατσαράς. Αντιδήμαρχος μεν, περίπτωση δε. Μόλις αρχίσαμε να επικοινωνούμε και να του λέω, άρχισε να με βομβαρδίζει με ιδέες. Άστο πάνω μου…θα το φτιάξω εγώ, το κανόνισα, κάτσε να δεις, σας περιμένουμε ξανά και τέτοια. Και είχε απόλυτο δίκιο και τα πήγε περίφημα. Βαγγέλη θα σου ξανάρθουμε…. Οι Chef , Δημήτρης Παπαδόπουλος και Γεράσιμος Καραγιάννης, είχαν πάρει το “πρόσταγμα” από τον Αντιδήμαρχο και μας έφτιαξαν 3 καταπληκτικές γεύσεις Νάξου. Μια σαλάτα στα γρήγορα παλαιού τύπου από τον Δημήτρη και 2 πιάτα με ψάρια από τον Γεράσιμο, την “γούνα” και το “σαλατούρι”. Εξαιρετικά …. τα ψάρια δε, από το ψαροκάϊκο Ταξιάρχης , του Νίκου Μαργαρίτη, που τυχαίνει να είναι και ο νέος Ταμίας των Ξενοδόχων Νάξου (από κεκτημένη ταχύτητα στο βίντεο έγραψα Αντιπρόεδρος). Αυτή και αν είναι “επαφή” για διακοπές…..

naxostrails.gr

Ο Μιχάλης λοιπόν, διατηρεί μια επιχείρηση που ξεναγεί και ταξιδεύει τον κόσμο στο νησί του. Είτε περίπατο θες να κάνεις, είτε να τρέξεις , ή να κάνεις ποδήλατο που διαλέξαμε εμείς, δεν έχεις παρά να μπεις στο site naxostrails.gr και να ενημερωθείς. Εμείς τα βρήκαμε έτοιμα….αλλά τα 42χλμ περίπου μας βγήκαν μια χαρά. Ευτυχώς καταγράψαμε και την διαδρομή με το Polar Vantage M και έχουμε και το αποτύπωμά της. Thnx to Polar.

Μανώλης Λυμπερτάς – Αγγειοπλάστης στον Δαμαλά

Πάμε στον επόμενο που δεν είναι άλλος, από τον Μανώλη Λυμπερτά, τον 4ης γενιάς αγγειοπλάστη που θα τον βρείτε στο χωριό Δαμαλάς, στο κέντρο του νησιού. Εμείς βέβαια τον βρήκαμε σε ένα μεζεδοπωλείο, ουζερί,ζαχαροπλαστείο και μας κέρασαν μαζί με τον γιατρό και τον μαρμαρά, ένα γαλοκτομπούρεκο από τα χεράκια της κας Κατερίνας , special. Αυτό έγινε στο Χαλκί….να φάτε κι εσείς γαλακτομπούρεκο…μην το ξεχάσετε γιατί θα χάσετε ! Τηλ. 22850-32820 (του Μανώλη) για κάθε ενδεχόμενο, γιατί είναι στο πήγαινε-έλα όλη την ημέρα…

Amvrosia Traditional Cuisine – Filoti

Επόμενος προορισμός το χωριό Φιλώτη, με τους 1800 περίπου κατοίκους του, θυμίζει πόλη σε πλήρη ενέργεια. Μια όμορφη πλατεία , ωραία σοκάκια, έναν επιβλητικό Ναό, ένα μικρό Πύργο, αλλά και δύο πολύ όμορφα και πλήρως ανακαινισμένα καταστήματα, άκριβώς στην είσοδο του χωριού. Το #platanoscafe , με γλυκές και αλμυρές γεύσεις και το Amvrosia Traditional Cuisine , που κάθε πιάτο που δοκιμάσαμε ήταν για διαγωνισμό μαγειρικής αλλά και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Γιώργο σας ευχόμαστε πάντα να έχετε καλές δουλειές και θα σας ξανάρθουμε….

Κίτρο Νάξου Προμπονά

Κίτρο Νάξου Προμπονά. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να πάμε στο εργαστήριο παραγωγής των προϊόντων τους, αλλά μια μεγάλη γεύση από το κατάστημα στην Χώρα της Νάξου καταφέραμε να την πάρουμε. Έχει σχεδόν τα πάντα ….

Ηλιαχτίδα – Sunray

Στις βόλτες μας κατά την διάρκεια της πρώτης νύχτας στο νησί, εκεί που χαζεύαμε, ξεχώρισα δύο καταστήματα το ένα δίπλα στο άλλο , με ξύλινα γήινα χρώματα και κάτι το όμορφο να με έλκει. Πλησίασα και χωρίς δεύτερη κουβέντα γιατί είμαι και άγριο αγόρι εγώ… ζήτησα από το ζευγάρι που είδα έξω να μας επιτρέψουν να τραβήξω λίγα πλάνα από τα μαγαζιά τους. Ο Σταύρος και η Μαρία, φαίνεται πως έψαχναν για ζευγάρι να κάνουμε τετράδα, όχι στην μπιρίμπα, αλλά στο πρωτότυπο ποδοσφαιράκι τους. Άλλο που δεν θέλαμε. Καταπληκτικοί άνθρωποι και εξαιρετικά τα προϊόντα τους. Να πάτε απαραίτητα….γιατί και παιδιά να μην είστε…παιδιά θα φύγετε ! Αν σας αφήσουν βέβαια…χαχα. Sunray ή αλλιώς Ηλιαχτίδα.

Piperi m…eating point

Και μετά για κάτι εύκολο , γρήγορο, νόστιμο , όσο και παραδοσιακό. Σουβλάκι ρε φίλε και μάλιστα στο Piperi m…eating point. Θα μπορούσαμε να φάμε και κρέπες ή χαντεμπούργκερ που έλεγε και ο Στηβ Μάρτιν , αλλά μας κράτησε συντροφιά ,η παράδοση . Παραλία Νάξου, κάπου εκεί, στην γωνία.

Organic Islands

Τώρα όμως ,πρέπει να χαλαρώσουμε και να μας πάρει ο ύπνος σαν πουλάκια…. Έχουμε και αύριο δρομολόγια. Η αλήθεια είναι πως δεν προσπαθήσαμε και πολύ, γιατί είχαμε επισκεφτεί νωρίτερα το κατάστημα/αποθήκη/χονδρεμπόριο της Organic Islands στην χώρα. Μετά από πολλές συζητήσεις και ανταλλαγή πληροφοριών με τον Νίκο Χατζηανδρέου, καταλήξαμε να πάρουμε τα βιολογικά μας προϊόντα από εκείνον, για να αρχίσουμε να γνωρίζουμε την Ελληνική φύση και τα ευεργετικά της βότανα όπως και τα αρωματικά φυτά της. Νίκο ευχόμαστε κάθε χρόνο περισσότερες εξαγωγές με ακόμη περισσότερες γεύσεις.

Κίτρο Νάξου Βαλληνδρά

Τώρα ήρθε η ώρα για μέρος της ιστορίας της Νάξου . Επίσκεψη στο Χαλκί ή Χαλκείο και στην Ποτοποιϊα Βαλληνδρά. Ένα όνομα που φέρει ακέραια την δημιουργία του τοπικού ποτού του νησιού, αυτό του Κίτρου. Δεν χάσαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στο αποστακτήριο από την κα Ειρήνη στους χώρους, που τον 19ο αιώνα , ένας πρόγονός της , εμπνεύστηκε την δημιουργία του ποτού, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη, τα φύλλα από τις κιτριές . Λειτουργεί και ως έκθεση και μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά υλικά όπως, βαρέλια,καζάνια, νταμιτζάνες,μετάλλια,μπουκάλια και τόσα άλλα , που θα σας μεταφέρουν δεκαετίες πίσω στον χρόνο.

Τυροκομία Νάξου Εμμ. Κουφόπουλου

Επιστροφή στην πόλη και στην Τυροκομία Νάξου Εμμ. Κουφόπουλου. Στο κέντρο της πόλης/χώρας. Ένα πολύ καλαίσθητο εμπορικό κατάστημα που θα βρείτε πάνω από 25 διαφορετικές γεύσεις τυριών και μάλιστα πολλών εξ αυτών βραβευμένων σε διαγωνισμούς. Δεν έχω μάθει να χάνω τέτοιες ευκαιρίες και η Αρχοντία ήταν λαλίστατη και άριστη γνώστρια των δικών της προϊόντων, όσο και τηλεπερσόνα. Άλλωστε την έχουν επισκεφτεί κανάλια και κανάλια τόσα χρόνια. Σε εμένα θα κολλούσε ? Θα βρείτε κάθε είδους τυρί , συσκευασμένο ή μη, αλλά θα δείτε και που διατηρούν στην Αττική κατάστημα λιανικής. Ντία πάντως για να ξέρεις, η γραβιέρα στο δάσος σε συνδυασμό με την πατατοσαλάτα του Δημήτρη, ήταν άριστη. Ευχαριστούμε πολύ…..

Doukato Restaurant

Ένας από τους φίλους που θα δούμε μέσα στο βίντεο, είναι και ο Γεράσιμος Καραγιάννης. Ένας Σεφ, ο οποίος μας έφτιαξε δύο καταπληκτικά τοπικά πιάτα του νησιού και δυστυχώς όχι εν πλω όπως είχαμε σχεδιάσει, γιατί ο καιρός δεν μας το επέτρεψε. Όμως στο καϊκι ήμασταν. “Γούνα” λοιπόν, που το βασικό είναι να έχεις πιάσει πρώτα το σκουμπρί και να το έχεις λιάσει και “σαλατούρι”, που γίνεται από ένα είδος σαλαχιού το καρκάνι. Αφήσαμε σε εκκρεμότητα την επίσκεψη στο εστιατόριο που διατηρεί ο Μάκης στην παλιά πόλη της χώρας το ονομαστό “Δουκάτο”, με μια καταπληκτική αυλή και σ’έναν υπέροχο χώρο. Για γεύσεις δεν σηκώνω κουβέντα, γιατί μετά το τεστ, δεν πέρασε απλά τις εξετάσεις, αλλά θριάμβευσε. Μάκη σε έχω υπολογισμένο για το επόμενο ταξίδι μας….εκεί θα γίνει χαμός. Ετοίμασε μενού από τώρα !

Pagonis Handmade Sandals

Για σανδάλια πήγαμε στον Παγώνη και δρομείς βρήκαμε. Κάναμε δουλειά και μιλούσαμε για Αμοργό , για Ηρακλειά, για Δονούσα….και τι δεν είπαμε με τους δρομείς Παγώνης. Μόνο που δεν ήταν Pagonis Brothers ,αλλά Παγώνης father and Son. Καταπληκτικοί τεχνίτες και δημιουργοί καταπληκτικών σχεδίων σανδαλιών. Να τους επισκεφτείτε…..

Ραντεβού Catering

Κράτησα για το τέλος τις δύο επιχειρήσεις που σε συνδυασμό με τους ιδιοκτήτες έκαναν το αδύνατα δυνατά. Ραντεβού Catering , Ζαχαροπλαστείο, καφέ , φούρνος και πολλά ακόμη. Ο Chef Δημήτρης Παπαδόπουλος , μας έδειξε τον δρόμο της αλληλεγγύης και της ομαδικότητας. Οργάνωνε τις κινήσεις μας με τρόπο, έκανε την δουλειά του και κέρασε και κάτι “καριόκες” που δεν ήθελες να τελειώσει ποτέ αυτή η γεύση. Άφησα ένα κενό για μιλφέϊγ, αλλά θα το γεμίσω την επόμενη φορά. Δημήτρη σε ευχαριστούμε πολύ για όλα…ξανά και ξανά.

Princess of Naxos Hotel

Τέλος θα ήταν άδικο για τις/τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο Princess of Naxos, να μην κάνω αναφορά για την εκπληκτική τους φιλοξενεία. Έκαναν τα πάντα για να μας βοηθήσουν και ξέρουν καλά τι εννοώ. Για το περιβάλλον και τις ανέσεις, ούτε λόγος. Και το λέω λόγο της ιδιαίτερης σχέσης και ιδιοκτησίας με κάποιο από τα άτομα που ήδη έχω αναφέρει πιο πάνω και μου ζήτησαν να μην αναφερθώ. Εξηγώ πως το κάνω καθαρά για τους ανθρώπους πίσω από την επιχείρηση. Σας ευχαριστώ πολύ.

Άγιος Γέωργιος Διασορύτης

Επισκεφτήκαμε Βυζαντινές Εκκλησίες, χωριά, Αρχαιολογικούς χώρους, παραλίες, βολτάραμε, κάναμε ποδήλατο, περπατήσαμε και πάλι την Νάξο δεν την είδαμε . Θα επιστρέψουμε…….

Γεροντοελιά στ’Αδησαρού

Η παραγωγή της εκπομπής, εύχεται να σας άρεσε και να το επικοινωνήσετε. Ξέρετε πως έχει ξεκινήσει ένα άτυπο bonus, με κάθε προβολή νέους μας επεισοδίου. Στο τέλος της σειράς, θα υπάρξουν τρεις νικητές, όχι με κλήρωση, αλλά με την βαθμολογία που έχουν συλλέξει.

Θα αναφέρω τέλος τους μόνιμους και καλούς χορηγούς μας που δεν είναι άλλοι από τους Polar , την Luanvi, την Karma Beer και το Κτήμα Μπαϊρακτάρη .

Ο σημερινός διαγωνισμός λοιπόν έχει ως εξής :

Στην Νάξο και στο Hotel Perla , θα έχει την ευκαιρία να φιλοξενηθεί ένας/μια τυχερή με τον/την συνοδό του, από τον εκπληκτικό τους ιδιοκτήτη (μπορεί να είναι και παραπάνω, αλλά εμείς γνωρίσαμε τον έναν και μοναδικό Νίκο). Το τριήμερο αφορά δύο διανυκτερεύσεις μεταξύ 20/5/2021 έως και 15/6/2021 και 10/9/2021 έως 10/10/2021. Μόνο για την παραμονή ο λόγος. Τα υπόλοιπα έξοδα (μετακινήσεις,διατροφές κλπ, δικά σας). Πως θα μπείτε στην λίστα ??

.Μας ακολουθείς στο instagram, πατάς John και Litsa

.Κάνεις κοινοποίηση το άρθρο στον λογαριασμό σου στο facebook και γράφεις σε σχόλιο τι σου άρεσε περισσότερο στο βίντεο (π.χ. η θάλασσα στην Αγία Άννα). Δες το βίντεο με την ησυχία σου……

Προσοχή στα έντονα (bold), είναι υποχρεωτικά. Το νου σας