Η μπαταρία του μέλλοντος είναι ακόμα στο…μέλλον..

Άρθρο του Νικόλα Μπιρμπάκου

Είναι στο κινητό σου, στον φορητό σου, σε πλοία, τρένα κι αεροπλάνα, στην ηλεκτρική σου οδοντόβουρτσα, την φωτογραφική μηχανή (που σου ξέμεινε). Θα είναι στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που (κάποτε) θα πάρεις.

Ο λόγος για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Αυτές που μάθαμε με την μαρκετινίστικη ονομασία Stamina από την Sony το 1991. Από τότε μετράμε 30 χρόνια και στην ουσία ελάχιστα έχουν αλλάξει στον τρόπο κατασκευής τους. Τις κάναμε μικρότερες και ελαφρύτερες, τις προικίσαμε με μεγαλύτερη χωρητικότητα, αλλά ακόμα ακολουθούμε την ίδια συνταγή.

Όμως όσο και να έχουμε μαζέψει τον όγκο, για τις τωρινές εφαρμογές τους πιάνουν πλέον πολύ χώρο. Όμως δε φαίνεται να υπάρχει διάδοχη τεχνολογία κάπου εδώ κοντά. Και αν δεν υπάρξει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα ζυγίζουν τουλάχιστο δύο τόνους.

Πότε, και από ποιον, θα έρθει η σούπερ-μπαταρία που θα λύσει όλα μας τα προβλήματα;

Ας το δούμε στον χάρτη της γης. Αυτή τη στιγμή οι χώρες που παίζουν «μπάλα» είναι η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Οι Κινέζοι μαθαίνουν από τους πρωτοπόρους Νοτιοκορεάτες και οι Ιάπωνες της Panasonic εξοπλίζουν τα Tesla. Θυμάστε εκείνη την Stamina που σας έγραψα νωρίτερα; Πατέρας της θεωρείται ο Αμερικανός John Goodenough. Είναι 97 ετών και διδάσκει ακόμα στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Και προτείνει ακόμα νέες τεχνολογίες!

Όμως οι ΗΠΑ είναι πλέον πρακτικά εκτός του παιχνιδιού, πιθανότατα γιατί δεν επένδυσαν σοβαρά τα τελευταία χρόνια σε οτιδήποτε ήταν «πράσινο». Ίσως ο μόνος Αμερικανός που επενδύει στις μπαταρίες να είναι ο Elon Musk, κι αυτός όμως χρησιμοποιεί τους Ιάπωνες.

Πόσο κοντά είμαστε όμως σε μια νέου τύπου μπαταρία, μία που δε θα περιέχει κοβάλτιο. Οι ειδικοί λένε πως ο ορίζοντας πηγαίνει σε πάνω από δέκα χρόνια από σήμερα και δείχνουν Ασία…

Μι βιάζεστε να αποχαιρετήσετε το πετρέλαιο. Η ελαφριά μπαταρία που θα είναι ασφαλής στη φόρτιση, δε θα παίρνει φωτιά μετά από ατύχημα και θα σε πηγαίνει όπου θες με ένα γέμισμα δεν είναι κάπου εδώ κοντά.

Κι όταν έρθει θα είναι πανάκριβη!

Επισκεφτείτε το Πολυδιάστατο site του Νικόλα Μπιρμπάκου, ΕΔΩ

Και μην ξεχνάτε, πως Μένουμε Σπίτι….