“Η γη της σκιάς” της Ελίζαμπεθ Κόστοβα. Κριτική από την Όλγα Κωνσταντοπούλου.

Η ιστορία ξεκινά με την Αλεξάνδρα Μπόιντ που ταξιδεύει στην Βουλγαρία για να διδάξει και να συνέλθει από την απώλεια του αδελφού της για την οποία θεωρεί υπεύθυνο τον εαυτό της. Φτάνοντας στη Σόφια το ταξί την πάει σε λάθος ξενοδοχείο. Εκεί και στην προσπάθεια της να βρει ένα άλλο ταξί γνωρίζει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι και τον γιο τους. Για να τους βοηθήσει μπερδεύεται και κατά λάθος παίρνει μαζί της μια από τις αποσκευές τους, το οποίο το ανακαλύπτει αργότερα μέσα στο ταξί. Και εδώ ξεκινά το ταξίδι της Αλεξάνδρας Μπόιντ όπου μαζί με τον ταξιτζή προσπαθούν να βρουν την οικογένεια για να επιστρέψουν το βαλιτσάκι που περιέχει τις στάχτες του Στόγιαν Λαζαρόφ, ενός εξαιρετικού βιολονίστα. Στην προσπάθεια των πρωταγωνιστών να μάθουν περισσότερα για τον άνθρωπο του οποίου τις στάχτες έχουν στην κατοχή τους, μας μεταφέρει στα ρωσικά στρατόπεδα εργασίας όπου για την εξόρυξη πετρωμάτων εξανάγκαζαν ανθρώπους σε βάναυση εργασία.  
Ένα μυθιστόρημα που ρέει και ξετυλίγεται αργά. Μια περιπέτεια περιπλάνησης που μας ξεναγεί στα όμορφα τοπία της Βουλγαρίας, της ιστορίας της και κυρίως της πολιτικής κατάστασης.
Ένα βιβλίο άξιο προσοχής που θίγει θέματα επικαιρότητας: για το χρήμα, για την ανθρώπινη ψυχή, για όνειρα που διαλύθηκαν, για το τι μας κρατάει στα πόδια μας σε περιόδους δυσκολίας. 


Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω μια αναφορά όσο αφορά την έκδοση. Παρά τον όγκο του το βιβλίο ήταν εύχρηστο, χωρισμένο σε κεφάλαια, με καλή και ευανάγνωστη γραμματοσειρά, ράχη αντοχής, καλό χαρτί και προσεγμένο εξώφυλλο. 
Καλές Αναγνώσεις 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ωκεανός