Γιατί και οι “μουσικοί” , τρέχουν…Γιάννης Δινιακός.

Γιάννη καλησπέρα. Σου είπα στο τηλ. πως τυχαία ψάχνοντας να βρω κάτι, έπεσα πάνω σε ένα τραγούδι σου στο youtube το “Δεσά”. Αφού ρώτησα, έμαθα, σε βρήκα και αφού μου είπες πως είσαι και ερασιτέχνης δρομέας, είπα να τα πούμε λίγο….για λέγε λοιπόν ! δρομέας , εργαζόμενος, μουσικός , στιχουργός και οικογενειάρχης. Θα μου πεις, ο μόνος είμαι ? αλλά εσύ τα προλαβαίνεις. Μας κρύβεις και κάτι άλλο ? Γιάννη σε ευχαριστώ και ελπίζω να τα καταφέρουμε και να κρατήσουμε το κοινό μας και να μάθουν πράγματα για εμένα. Όχι… αυτά νομίζω είναι αρκετά αλλά όπως και να χει αν αγαπάς αυτό  που κάνεις βρίσκεις πάντα χρόνο να ασχοληθείς.

Όταν αθλήσαι είτε προπόνηση είναι αυτή, είτε αγώνας, ακούς την δική σου μουσική ? Συνηθίζω όταν τρέχω να μην ακούω καθόλου μουσική. Αυτό που λέω κάνει σε πολλούς εντύπωση αλλά μου αρέσει να ακούω τη φύση, τη θάλασσα ακόμα και τους ήχους του δρόμου. Σε κάθε χιλιόμετρο που περνάς όλο και κάποιος καινούργιος ήχος έρχεται στα αυτιά σου.  

Ποιο είναι τελικά το αγαπημένο σου σπορ ? Μουσική ή running ? Είναι  δύο διαφορετικά πράγματα αλλά καμιά φορά ίδια. Το τρέξιμο για μένα είναι η αποφόρτιση μου από την ένταση της ημέρας, τακτοποιώ τις σκέψεις μου, αδειάζει το μυαλό μου, παίρνω δύναμη. Από την άλλη η μουσική είναι μαγεία, τέχνη,  που και σ αυτή για να αποδόσεις πρέπει να είσαι χαλαρός, να μην σκέφτεσαι, να κλείνεις τα μάτια, να παίζεις και να τραγουδάς. 

Τι σε εμπνέει για να κάτσεις να γράψεις ένα μουσικό κομμάτι  ? Ο στίχος ? Η στιγμή ?  Τις περισσότερες φορές με εμπνέει η στιγμή. Έτσι απλά…. μία ιδέα, μία σκέψη ακόμα και μία ανάμνηση είτε καλή είτε κακή μπορεί να γίνει τραγούδι. Σίγουρα και ο στίχος μπορεί να σε οδηγήσει εκεί γιατί μέσα σε ένα δεκαπεντασύλλαβο κρύβεται μια ολόκληρη ιστορία. Μου έχει τύχη ακόμα να φτιάξω μία μελωδία κ η ίδια η μουσική να με οδηγήσει να γράψω το στίχο.   


Πότε ξεκίνησες να γράφεις μουσική ? Ποιον είχες ως ίνδαλμα και ποιον δάσκαλο ? Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς ξεκίνησα να γράφω μουσική, εκείνο που θυμάμαι είναι ότι πριν είκοσι χρόνια  περίπου πήγα σε ένα  στούντιο να παίξω λύρα σε ένα τραγούδι φίλου, που θα κυκλοφορούσε σε cd. Όλοι αυτή η εμπειρία με συνεπήρε. Έτσι σιγά σιγά άρχισα  να καταγράφω τις σκέψεις μου και μετά  από καιρό που ωρίμασε όλο αυτό έκανα τα πρώτα μου τραγούδια το 2016. Οι δάσκαλοι για μένα ήταν όλοι εκείνοι οι παλιοί που πήρανε στις πλάτες τους την μουσική της Κρήτης και την παραδώσανε σε εμάς για να μπορούμε σήμερα να παίζουμε, να γλεντάμε αλλά και να εμπνεόμαστε. 

Νησιώτικα ή Κρητικά τραγούδια είναι το ατού σου ?
Σίγουρα λόγω βιωμάτων τα Κρητικά τραγούδια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παίζω νησιώτικα ή παραδοσιακούς χορούς από όλη την Έλλάδα. Είναι και αυτά μέρος της διασκέδασης  της Κρήτης  . 

Τι είναι καλύτερο για εσένα ? Να παίζεις σε μια εκδήλωση ή να χορεύεις στην πατρίδα και να παίζουν άλλοι την λύρα ? Σε όποια θέση και να βρίσκομαι το σίγουρο είναι ότι θα γλεντήσω και θα περάσω καλά.

Τι ξεχωρίζεις σε μια συνεργασία ?
Πρώτα από όλα πρέπει με τους συνεργάτες σου να είστε φίλοι, να μιλάτε την ίδια γλώσσα να ταιριάζετε. Είναι σημαντικό γιατί πολλές φορές περνάς περισσότερο χρόνο με τους συνεργάτες σου παρά με την οικογένεια σου. Άρα λοιπόν η υπομονή, η ηρεμία και η διάθεση για δουλειά είναι απαραίτητα σε μια συνεργασία.

 Που μπορεί κάποιος να βρεί τα τραγούδια σου; Κυκλοφορούν σε καταστήματα;
 Όλα τα τραγούδια είναι διαθέσιμα στο κανάλι μου στου youtube. Μπορείτε να ακούσετε και να εγγραφείτε για να ενημερώνεστε για τις νέες κυκλοφορίες. Ίσως αργότερα γίνει μία συλλογή και να κυκλοφορήσει σε καταστήματα  .

Έχεις κάνει με την παρέα ή το συγκρότημα που έχετε, support σε αγώνα δρόμου ? Εμψυχωτής ? Όχι δεν έχω κάνει γιατί συνήθως σε αγώνες δρόμου μέχρι τώρα συμμετέχω σαν αθλητής. Δεν μου έχει τύχει να μου κάνουν τουλάχιστον ακόμα τέτοια πρόταση.

Είσαι από το Ρέθυμνο. Εννοείτε πως στον αγώνα που θα γίνει στο Σπήλι Ρεθύμνου τον Οκτώβριο φέτος, θα είσαι και θα παίξεις για εμάς. Τι λες ? Βέβαια αυτό θα γίνει μετά τον αγώνα που θα λάβεις μέρος. Ερμονίκεια Δρώμενα 2020 και μόνο 20 χλμ. Το έχεις . Με μεγάλη μου χαρά! Καλώς να ορίσετε και να έχουμε τη υγειά μας να ανταμώσουμε.

Γιάννη έχεις δύο προτάσεις δικές σου. Λέγε…… Σας ευχαριστώ πολύ για τη τιμή που μου κάνετε να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας. Εύχομαι να έχουμε καλούς τερματισμούς… και να γλεντάμε παιδιά!!

Γιάννη κι εμείς σε ευχαριστούμε και να δεις που θα μας κάνεις να πίνουμε ρακιές και να σε ακούμε…Καλή συνέχεια σε ότι κάνεις. Βάζουμε να ακούσουμε τώρα….