
Για να βοηθήσουμε λίγο τους αναποφάσιστους , αλλά και για να γνωρίσουν κάποιοι από εμάς πράγματα και καταστάσεις, θέσαμε ορισμένα ερωτήματα στον Αλκιβιάδη Δρίτσα, που ως μέλος του Δ.Σ. Ορειβατικού Συλλόγου Λουτρακίου, δέχτηκε να μας απαντήσει. Ξεκινάμε λοιπόν….
1. Γεράνεια όρη λοιπόν. Πόσο δύσκολη είνα η διαδρομή των 20χλμ και πόσο απαιτητική για έναν δρομέα βουνού, που είναι όμως ερασιτέχνης ?
Η διαδρομή των 22 χιλιομέτρων απευθύνετε σε αθλητές που έχουν καλή φυσική κατάσταση και κάνει τις σχετικές προπονήσεις . Η θετική υψομετρική που έχει να καλύψει ο αθλητής είναι 1380 όμως αυτό γίνεται σε μια απόσταση 12 χιλιομέτρων, χωρίς απαιτητικές ανηφόρες και έτσι δεν κουράζει τον αθλητή/τρια. Η διαδρομή ξεκινάει από την παραλιακό πάρκο του Λουτρακίου, αγκαλιάζει όλο το βουνό και κινείται μέσα στα πεύκα φτάνοντας στην, σκεπασμένη με έλατα, κορυφογραμμή και στο υψηλότερο μέρος της, στα 1056, όπου πιο πέρα θα βρει τον 3ο σταθμό τροφοδοσίας και κατηφορίζοντας καταλήγει πάλι στο πάρκο.
Διαδρομή μοναδικής ομορφιάς με εναλλαγές τοπίου και υπέροχη θέα. Το 92% της διαδρομής την αποτελούν καλογραμμένα μονοπάτια.Ο αγώνας περιλαμβάνεται στη λίστα αυτών που αποτελούν κριτήριο για τον Μαραθώνιο του Ολύμπου.
2. Πόσο καλή είναι η σηματοδότηση και αν είναι καλά καθαρισμένα τα μονοπάτια. Το λέω, γιατί κατά καιρούς ακούμε να χάνονται αθλητές και να ψάχνουν δεξιά και αριστερά για τον σωστό δρόμο.
Πραγματικά η σηματοδότηση είναι ένα από τα πιο δύσκολα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει μια οργανωτική επιτροπή . Η σηματοδότηση είναι με χρώμα πορτοκαλί και κόκκινες – άσπρες κορδέλες και γίνεται από ομάδα που μετέχουν και δρομείς αθλητές. Επιπλέον σε καίρια σημεία, όπως και σε διασταυρώσεις υπάρχουν εθελοντές. Μετά την σηματοδότηση αθλητές τρέχουν την διαδρομή για να τη ” ζήσουν” σε ρυθμούς αγώνα, εντοπίζοντας τυχόν παραλήψεις. Τα σχόλια από τους συμμετέχοντες αθλητές στην προηγούμενη διοργάνωση ήταν τουλάχιστον κολακευτικά.

3. Πόσο βοηθάνε οι εθελοντές στην όλη διαδικασία ?
Όσο και να ακουστεί τετριμμένο αυτό που θα γράψουμε , οι εθελοντές είναι όχι μόνο το Α και το Ω της διοργανώσεις άλλα και η κινητήριος δύναμη της διοργάνωσης. Η βοήθειά τους πολύπλευρη και πολύτιμη προσφέρεται τόσο στην προετοιμασία όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Θα τους βρούμε στη αφετηρία και τη γραμματεία του αγώνα, στο βουνό, στους σταθμούς ανεφοδιασμού, σε διασταυρώσεις στον τερματισμό, παντού πρόθυμοι για κάθε βοήθεια. Να σταθούμε όμως ιδιαίτερα στις εθελοντικές ομάδες διάσωσης και πρώτων βοηθειών που αναπτύσσονται σε όλο το μήκος της διαδρομής έτοιμοι να παράσχουν κάθε βοήθεια .
4. Οι δρομείς που θα διαλέξουν την μικρή και με λιγότερη υψομετρική διαδρομή, θα έχουν θέα του Κορινθιακού και του Λουτρακίου ? Θα δουν πράσινο και μονοπάτια ?
Το μονοπάτι των 10 χιλιομέτρων έχει μια ιδιαιτερότητα αφού στο πρώτο μέρος του οι δρομείς τρέχουν πάνω στον αρχαίο δρόμο που ένωνε από την αρχαιότητα τον Ισθμό με την Περαία Χώρα και το ιερό της Ήρας στο Ηραίον. Στο δεύτερο μέρος του κινείται πάνω στο παλιό μονοπάτι που ένωνε το Λουτράκι με τη μονή του Οσίου Παταπίου. Η διαδρομή είναι πράγματι ιδανική για όποιον θέλει να έχει την πρώτη εμπειρία του στο ορεινό τρέξιμο .
Το μονοπάτι έχει ανεπαίσθητη ανηφόρα κινείται σε χαμηλή βλάστηση, ανάμεσα από μικρά πεύκα και έχει μόνιμη θέα στο Λουτράκι και στον Κορινθιακό κόλπο.
5. Για να γίνει ένας αγώνας, χρειάζονται και χορηγοί. Στηρίζει η τοπική κοινότητα και οι επιχειρήσεις τον αγώνα ?
Εδώ είναι το αδύναμο κομμάτι της διοργάνωσης. Θα λέγαμε πως έχουμε αρωγό τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θοεδώρων που προσφέρει την βοήθειά του, όπως και οι δημοτικές του επιχειρήσεις , που συμβάλλουν οικονομικά στις δαπάνες. Αλλά ρπος το παρόν είναι μονο αυτοί. Φέτος αισιοδοξούμε πως θα έχουμε και άλλους αρωγούς, αφού ο αγώνας αποτελεί πλέον θεσμό για τον τόπο και οι φορείς και οι επιχειρήσεις αρχίζουν να συνειδητοποιούν τα οφέλη της διοργάνωσης. Η τοπική κοινωνία όμως κάθε χρόνο στηρίζει όλο και περισσότερο την διοργάνωση.
6. Συνήθως σε αγώνες μακρυά από την Αθήνα, κατά την τελετή λήξης και απονομών, έχει και πολιτιστικά δρώμενα . Έχετε προγραμματίσει κάτι τέτοιο ? Γιατί συνήθως τα Δελτία Τύπου , δεν ανανεώνονται. Έχουμε να δώσουμε καμιά είδηση στον λαό μας ?
Μετά τον αγώνα δεν θα έχουμε κάποιο δρώμενο.
Όμως θα πρέπει να αναφέρουμε:
- Την παραμονή του αγώνα διοργανώνουμε μία συνάντηση όπου υποδεχόμαστε με διάφορα εδέσματα τους αθλητές και μπορούν παραλάβουν τα νούμερα τους και να παρακολουθήσουν την περιγραφές των διαδρομών.
- Μπορούν να γίνουν oμαδικές εγγραφές 5 αθλητών/τριών (ανεξαρτήτως αγώνα) που θα έχουν έκπτωση 3 ευρώ. Έτσι το κόστος για κάθε συμμετοχή γίνεται 7 ευρώ.
- Οι αθλητές/τριες που θα έχουν εγγραφεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία των εγγραφών θα μπουν σε κλήρωση για 10 δωρεάν λούσεις στην πισίνα του υδροθεραπευτηρίου
- Για τους αθλητές/τριες και συνοδούς των θα ισχύσουν ειδικές τιμές στο υδροθεραπευτήριο.

7. Ορειβατικός Σύλλογος Λουτρακίου λοιπόν. Ας μας δώσετε και μια εικόνα του πότε δημιουργήθηκε, πόσα μέλη έχει και κάποιες αξιόλογες δράσεις μέσα στον χρόνο.
Ο ορειβατικό σύλλογος το 2019 συμπλήρωσε 20 χρόνια λειτουργίας. Στις 10 Οκτωβρίου του 1999 τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου μας ανέβηκαν στα Γερανεία Όρη όπου και υπέγραψαν το καταστατικό του. Έκτοτε ο σύλλογός μας διοργάνωσε πληθώρα δράσεων . Ορειβατικές διαδρομές , καταβάσεις φαραγγιών, διασχίσεις ποταμών, διαδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος και άλλα πολλά . Τα μέλη του είναι περισσότερα από 200. Η περσινή χρονιά του 2019 που ήταν η χρονιά των 20 χρόνων πραγματοποιήσαμε δύο πολυήμερες εξορμήσεις στην βόρεια Ελλάδα και ανεβήκαμε ανάμεσα στα άλλα τον Βαρνούντα, το Βόρα (Καϊμακτσαλάν) και τον Σάο στη Σαμοθράκη, ενώ τον Οκτώβριο (μέρες της συμπλήρωσης των 20 χρόνων) μέλη μας πραγματοποίησαν ανάβαση στις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου Στεφάνι Μυτικά.
Για περισσότερες πληροοφορίες, πατήστε ΕΔΩ .