Αναβολή Μαραθωνίου Ναυπλίου. Τι λένε φίλοι δρομείς ?

Η οργανωτική Επιτροπή του Μαραθωνίου και των παράλληλων αγώνων του Ναυπλίου, αποφάσισε την αναβολή τους, αφού έλαβε σοβαρά υπ’οψιν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την μετάδοση του κορονοϊού.

Η προσωπική μας άποψη θα τεθεί στο τέλος του άρθρου καθώς θα δώσουμε τον λόγο στους φίλους που ερωτήθηκαν σχετικά με την αναβολή. Οι απόψεις είναι κάποιες σύμφωνες και κάποιες αντίθετες. Εμείς απλά κάνουμε την δική μας σφυγμομέτρηση και σας τους παρουσιάζουμε ! Ξεκινάμε λοιπόν με τον ….

Leonard Goulandris

Leonard Γουλανδρή , ιδιοκτήτη της εταιρείας new-life.gr

Σχετικά με το θέμα των δρομικών αγώνων και κορωνοϊού, πιστεύω πως τα μέτρα που πάρθηκαν για τον Μαραθώνιο του Ναυπλίου ξεπερνάνε την γραμμή της λογικής και πλησιάζουν την υπερβολή, όπως άλλωστε αυτή η πρακτική χαρακτηρίζει τους Έλληνες. Σε 700 άτομα δεν τους επιτρέπεται να τρέξουν στο ΔΡΟΜΟ ενώ σε δεκάδες χιλιάδες επιτρέπεται να πηγαίνουν στα γυμναστήρια όπου όλοι γνωρίζουμε τις συνθήκες υγιεινής, ή σε κλειστά γήπεδα μπάσκετ και βόλλεϋ, ακόμη και σε εκκλησίες. Μην αναφερθούμε στα χρήματα των αθλητών που θα πάνε χαμένα (ίσως), τις άδειες από την εργασία τους που πήραν, τα ξενοδοχεία που έκλεισαν ή την προπόνηση που έκαναν για 2 μήνες. Αλλά από την στιγμή που πλησιάζουμε την υπερβολή, όλα φαίνονται και ακούγονται λογικά. Να δούμε τι θα γίνει με το Ημιμαραθώνιο της Αθήνας…

Lucia Stavrinou

Ακολουθεί η φίλη δρομέας και κάτοικος Κύπρου, Λουκία Σταυρινού .

Πιστεύω σωστά ακυρώθηκαν οι αγώνες. Θα ήταν όμως δίκαιο να γίνουν σε κατοπινότερο στάδιο, όταν δεν θα υφίσταται πλέον απειλή για την δημόσια υγεία και ειδικά στα τους αθλητές. Αναβλήθηκε και ο ημιμαραθώνιος Παρισιού, μάλλον και ο Μαραθώνιος Μιλάνου και πολλοί άλλοι αγώνες στο εξωτερικό οι οποίοι θα στοιχίσουν δαπανηρά στους συμμετέχοντες που όσον αφορά τις προπονήσεις, θεωρώ πως το σώμα δεν “ξεχνά”. Εννοώ πως κάνοντας τακτικές προπονήσεις ακόμη και αφού ακυρωθεί ο αγώνας, θα μπορεί να αγωνιστεί επάξια σε επερχόμενη ημερομηνία. Πιστεύω πως ένας τραυματισμός θα στοίχιζε περισσότερο σε ένα δρομέα, ειδικά ψυχολογικά, παρά η αναβολή ενός αγώνα με μεταγενέστερη ημερομηνία. Αυτή είναι η ταπεινή μου γνώμη.

Panagiota Dimakakou

Τον λόγο έχει η Παναγιώτα Δημακάκου, εκ των δημιουργών της αθλητικής ομάδας Mad Goats και αθλήτρια επί τω πλείστων βουνού.

Αναβολή των αγώνων δρόμου, μαραθωνίου και ημιμαραθωνίου στο Ναύπλιο 5 μέρες πριν την ημερομηνία του αγώνα. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτή η απόφαση είναι λάθος, με μεγάλη δόση υπερβολής και έλλειψη σεβασμού απέναντι στους συμμετέχοντες, οι οποίοι προετοιμάστηκαν, πήραν άδειες και πλήρωσαν ξενοδοχεία, εκτός της συμμετοχής τους. Το ερώτημα είναι γιατί να ακυρωθεί ένας αγώνας δρόμου (σε ανοιχτό χώρο), από τη στιγμή που δεν ακυρώνονται-αναβάλλονται άλλες αθλητικές και μη διοργανώσεις σε κλειστούς χώρους, όπως αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ κτλ. ?!? Δυστυχώς όλη αυτή η ιστορία με τον κορονοϊό είναι το λιγότερο υπερβολική και τα ΜΜΕ έχουν βάλει στόχο να τρομοκρατήσουν τους πολίτες. Προβλέπω πως και άλλοι αγώνες δρόμου θα έχουν την ίδια κατάληξη με του Ναυπλίου, κάτι το οποίο με λυπεί και με απογοητεύει. Καλό θα ήταν οι υπεύθυνοι αυτών των διοργανώσεων να σκέφτονται λίγο περισσότερο λογικά πριν ενεργήσουν.

Θα συνεχίσουμε με τον Σταύρο Ζαγκανά

Stavros Zagkanas

Η επίσημη (με απόφαση της πολιτείας) αναβολή όλων των αθλητικών διοργανώσεων εντός της Ελλάδας θα μου προξενούσε τρομερά αρνητική εντύπωση και θα στερούταν στοιχειώδους σοβαρότητας, μιας και στην Ελλάδα έχουν παρουσιαστεί μόνο 9 κρούσματα του κοροναϊού, κανένα από αυτά δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και δεν υπάρχει κανένας θάνατος. Σε χώρες όπως η Γαλλία που μετρά 100άδες κρούσματα και θανάτους, η επίσημη πολιτεία απαγόρευσε τις συναθροίσεις πάνω από 5.000 άτομα και στο πλαίσιο αυτό ακυρώθηκε ο ημιμαραθώνιος στο Παρίσι, όπου οι εγγραφές ξεπερνούσαν κατά πολύ τον αριθμό αυτό. Στη δε Ιταλία, όπου το φαινόμενο είναι σε έξαρση και βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση πανευρωπαϊκά, οι αναβολές αγώνων ή αγώνες κεκλεισμένων των θυρών λαμβάνουν χώρα σε τοπικό επίπεδο και συνδυασμό με το πλήθος των κρουσμάτων που παρουσιάζονται σε κάθε περιοχή. Η απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαραθωνίου Ναυπλίου να αναβάλει τον μαραθώνιο και τους παράλληλους αγώνες και εκδηλώσεις ξεπερνά κάθε λογική, χαρακτηρίζεται από ευήθεια και δεν βρίσκει πουθενά έρεισμα. Ο Δήμος Ναυπλίου δεν έμεινε καν στο ‘’Βασιλικότερος του Βασιλέως’’ αλλά προχώρησε πολλά βήματα παραπέρα. Προφανώς φιλοδοξεί να ξεπεράσει σε ύφος ακόμη και τα καρναβάλια, που πρόσφατα ακυρώθηκαν με πολιτική απόφαση (κακώς κατ’ εμένα). Και φυσικά αυτή η απόφαση τιτλοφορήθηκε τεχνηέντως ως αναβολή αλλά είναι στην ουσία ακύρωση για όλους από εμάς, οι οποίοι είχαμε δηλώσει συμμετοχή έχοντας προετοιμαστεί πολλούς μήνες νωρίτερα και μέσα στην κακοκαιρία, έχοντας δαπανήσει κόπο, χρόνο και χρήματα, έχοντας ρυθμίσει σχετικά το πρόγραμμά μας και τη ζωή μας. Και είναι χειρότερο για τους περισσότερους από εμάς, οι οποίοι δεν είναι αθλητές αλλά απλά αθλούμενοι, οι οποίοι στριμώχνουμε μέσα στη πολυσχιδή ζωή μας την αγάπη μας για το τρέξιμο και την άθληση εν γένει. Και οι αγώνες είναι ένα μέσο για την διατήρηση αυτής της αγάπης. Η σχετική ενημέρωση για τους κανόνες υγιεινής (το μοναδικό μέτρο που έχει λάβει το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας) είναι αρκετό ως μέτρο προστασίας. Ίσως ένα επιπλέον μέτρο για την ασφαλή διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων να ήταν η απαγόρευση συμμετοχής αθλητών-αθλούμενων που προέρχονται από Ιταλία ή έχουν ταξιδέψει εκεί. Δυστυχώς παρότι ένας εκ των διοργανωτών, ο κ. Βαγγέλης Παπαποστόλου, κάνει φιλότιμες προσπάθειες για την ανάπτυξη του Μαραθωνίου Ναυπλίου, εντούτοις κάποιοι άλλοι εκ των διοργανωτών ναρκοθετούν αυτή την προσπάθεια και απαξίωσαν με την πρόσφατη στάση τους την όποια μελλοντική διοργάνωση του Μαραθωνίου Ναυπλίου.

Costas Papadopoulos

Θα κλείσουμε την προσωπική άποψη του Κώστα Παπαδόπουλο, που είναι και αυτός λάτρης του δρομικού κινήματος.

Ο Κώστας είχε περισσότερο χρόνο στην διάθεσή του, οπότε τον “πλακώσαμε” στις ερωτήσεις…

Συμφωνείς λοιπόν με την αναβολή του αγώνα , έστω και την τελευταία στιγμή, που προήλθε εξ ανάγκης για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας ? Όχι, θα μπορούσαν να παρθούν αλλά μέτρα κατά την διάρκεια της διοργάνωσης τα οποία και να διασφαλίζουν κάποιους τυπικούς κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου. Δεν γίνεται την ίδια στιγμή που έχουμε αμέτρητες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες να ακυρώνονται μερικές στοχευμένες.

Θεωρούμε ως γεγονός την επικινδυνότητα του ιού. Αν όμως ξεκίνησε μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση και Διεθνής όπως την αποκάλεσε ο Δήμαρχος πριν από μερικές μέρες, τι πρέπει να γίνει με τους αγώνες λαϊκής συμμετοχής ,ορεινούς και μη στην Ελλάδα κατά την γνώμη σου ? Η διοργάνωση Κακώς αναβλήθηκε. Με τα σημερινά δεδομένα λοιπόν οι αγώνες Λαϊκής συμμετοχής ορεινοί ή μη θα πρέπει απλά να προσέξουν τους κανόνες υγιεινής. Τίποτα περισσότερο.

Εσύ , πως θα το χειριζόσουν , αν βρισκόσουν στην θέση τους ? Τι ενέργειες θα έκανες για να διασφαλίσεις την υγεία από την μία και την ομαλότητα από την άλλη ? Με όσα μπορώ να φανταστώ το πρώτο πράγμα είναι ένα ραντεβού με κάποια υγειονομική υπηρεσία αρμόδια για το θέμα του ιού. Ενημέρωση για όλες τις πιθανόν ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχουν οι αθλητικές μας διοργανώσεις ( τα στεπ λόγου χάρη και τα μπολάκια με τις τροφές ) ώστε να μας προτείνουν λύσεις για να είμαστε όσο το δυνατό εξασφαλισμένοι. Δεν θα κάνουμε ότι θέλουμε όπως πολλές υπηρεσίες διασκορπίζουν αντισηπτικά σε γραφεία, αλλά ότι μας πουν οι ειδικοί. Τέλος άκρως απαραίτητη είναι και η λεπτομερής ενημέρωση των αθλούμενων ώστε να τηρούν τους προσωρινούς κανόνες που τυχόν θα χρειαστεί να τηρούν!!!

John Argiropoulos

Τώρα ήρθε και η σειρά μου…..John Argiropoulos λοιπόν

H αλήθεια είναι πως η απόφαση βαρύνει την Οργανωτική επιτροπή και πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Άρα δεν μπορούμε να προσωποποιήσουμε κανέναν και δεν πρέπει. Είναι θεωρώ άτοπο. Πάρθηκε όμως με καθυστέρηση. Δεν μπορεί να ενημερώνεις τον κόσμο 4 ημέρες πριν για ακύρωση. Ο αγώνας είναι Διεθνής και ανάμεσα στους εγγεγραμμένους αθλητές υπάρχουν και αθλητές που θα έρθουν από το εξωτερικό. Αν εμείς λοιπόν κάναμε “α” έξοδα , εκείνοι προφανώς θα έχουν κάνει “α” χ3 . Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι μας τα χάρισαν τα λεφτά και πρέπει να τα χάσουμε. Άρα, ξενοδοχεία, συμμετοχή και όλα τα υπόλοιπα, πρέπει και αυτά να πάρουν την ανάλογη αναβολή και να μην χαθούν χρήματα για κανέναν. Αυτό άλλωστε θα έπληττε και το κύρος της διοργάνωσης. Θεωρώ πως το έχουν σκεφτεί ήδη εκεί στο Ναύπλιο.

Όσον αφορά την υγεία μας, υπάρχει υπερβολή. Κατά τα λεγόμενα των φίλων που προηγήθηκαν εμού, κατά τα γραφόμενα των ανθρώπων που είχαν ετοιμάσει βαλίτσες, ξενοδοχεία,καφέ,εστιατόρια, εκκλησίες κλπ “βούλιαξαν” το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στο Ναύπλιο. Εκεί τι μέτρα είχαν λάβει για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού ? Προφανώς κανένα , γιατί δεν ακούσαμε κάτι. Άρα τον ιό τον μεταφέρουν οι αθλητές και όχι οι τουρίστες και επισκέπτες ? Δεν νομίζω. Εδώ είναι το “φάουλ” για εμένα. Ακολουθούν και άλλες αθλητικές δραστηριότητες και θα δούμε τι μέλλει γενέσθαι .

Γιατί η αλήθεια είναι ότι “γενέσθαι”…..

Η κεντρική φωτό είναι από τον πρώτο Μαραθώνιο του 2014, όπου έλαβα μέρος στον ημί. Και περάσαμε , καταπληκτικά θα έλεγα.

Ακολουθήστε μας λοιπόν και στα δικά μας Media

Instagram Youtube Facebook