Ένα χειμωνιάτικο ταξίδι στην Βαρσοβία…. tips for you.

Πολωνία τον χειμώνα και πιο συγκεκριμένα Βαρσοβία.

Μία λέξη: ΚΡΥΟ! Ντυθείτε καλά γιατί ο καιρός δεν αστειεύεται. Το πιο πιθανό είναι να δείτε και χιόνια. Εμείς δυστυχώς φέτος μόνο ψιλόβροχο και μπόλικο κρύο. Ένα 5ήμερο ταξίδι στη Βαρσοβία τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

Αν προσγειωθείτε και εσείς στο αεροδρόμιο Modlin, παίρνετε το ΟΚ bus (κοστίζει 35 zt= 8,20 ευρώ), το οποίο σας πάει απευθείας στο κέντρο της Βαρσοβίας σε περίπου 45’. Να πούμε για όσους δεν ξέρουν ότι στην Πολωνία το νόμισμα είναι το zloty και η ισοτιμία είναι  1 zt=0,23 ευρώ και αντίστοιχα 1 ευρώ=4,30 zt. Αν κοιτάξετε νωρίτερα για αεροπορικά και διαμονή, θα βρείτε φθηνές λύσεις, όπως εμείς. Αεροπορικά μέσω Ryanair 2 μήνες πριν, με 44€ ευρώ το άτομο και μικρό σπίτι μέσω airbnb για δύο άτομα, 12,50€ ευρώ το άτομο το βράδυ. Kαι πάμε στα αξιοθέατα. Must see: Την παλιά πόλη της Βαρσοβίας, η οποία είναι πανέμορφη και αξίζει να την περπατήσετε, να βγάλετε φωτογραφίες και να κάτσετε για φαγητό στο τοπικό εστιατόριο Zapiecek, στην οδό Freta 1.

Απαραίτητα δοκιμή των τοπικών πιάτων τους, pierogi, bigos και σούπας που προτιμάτε και τέλος ζεστής μπύρας (!) ή άλλων ζεστών ποτών που διαθέτουν. Οπωσδήποτε πρέπει να περπατήσετε-τρέξετε-ποδηλατήσετε το τεράστιο και πανέμορφο πάρκο Lazienki. Από μουσεία προτείνω να πάτε Πέπμτη στο Polin Museum Histori, που είναι δωρεάν και αρκετά μεγάλο.

Επίσης στο National museum (Dzial Edukacji Museum Narodowe W Warszawie), το οποίο και αυτό χρειάζεται χρόνο γιατί είναι πολύ μεγάλο. Μπορείτε να το συνδυάσετε με το Military Museum, το οποίο έχει μια τεράστια αυλή με τανκς, αεροπλάνα και οχήματα από τον πόλεμο (εμείς είδαμε μόνο τα εκθέματα του εξωτερικού χώρου, που είναι δωρεάν η είσοδος και δεν δεν μπήκαμε στο εσωτερικό του μουσείου).

Αξίζει να επισκεφτείτε το Copernicus science centre, ενα διαδραστικό μουσείο για μικρούς και μεγάλους. Στο συγκεκριμένο καλό είναι να έχετε κλείσει online, μιας και έχει αρκετά σχολικά γκρουπ και μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε αν πάτε στο ταμείο κατευθείαν. Αν είστε λάτρης της κλασσικής μουσικής τότε επιβάλλεται μια επίσκεψη στο Frederyk Chopin intitute. Ένα μουσείο, λίγο ακριβό σε σχέση με την έκταση του και τα εκθέματα του, αλλά ενδιαφέρον είναι το Zycia W PRL (life under communism museum). Yπάρχουν πολλά ακόμη μουσεία, που δεν προλάβαμε να δούμε!

Πάμε στα ψώνια τώρα, έχει αρκετά mall, που μπορείτε να πάτε με τα μέσα, όπως επίσης και αρκετά αθλητικά καταστήματα, όπως Decathlon και Sportsdirect. Δυστυχώς αν θέλετε να πάτε και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς, το οποίο βρίσκεται μακριά από τη Βαρσοβία, πιο κοντά στην Κρακοβία, δεν μπορείτε να πάτε από την Βαρσοβία σαν μονοήμερη εκδρομή, γιατί δεν θα μπορέσετε να επιστρέψετε με τα ΜΜΜ. Άρα καλό θα ήταν να το συνδυάσετε με μια βόλτα 2-3 μέρες στην Κρακοβία και να πάτε από εκεί. Σε γενικές γραμμές είναι μια πόλη αντιθέσεων αφού στο κέντρο της από τη μία μεριά βλέπεις ουρανοξύστες και μεγάλα υπερσύγχρονα κτίρια, ενώ από την απέναντι μεριά παλιά σπίτια εποχής. Τέλος οι δρόμοι όταν τους περπατάς σε μπερδεύουν, λόγω των αρκετών υπόγειων διαβάσεων για να περάσεις απέναντι και ενώ θεωρείς ότι πας σωστά και ευθεία, είναι πολύ πιθανό να βγεις σε άλλον δρόμο και να χαθείς.

Φθηνή χώρα, με καλύτερες τιμές από την Ελλάδα σε όλα, που αξίζει να επισκεφθείτε!

Επιμέλεια κειμένου και ταξιδιού , η Παναγιώτα Δημακάκου. Ακολουθήστε την στο instagram .

Μετά ακολουθήστε και εμάς, για να μην έχουμε παράπονο. instagram