Ένα βιβλίο, βρήκε την κριτικό του….

Μακριά από τα πάντα, σ’ έναν εγκαταλελειμμένο ορεινό οικισμό, ένας άνδρας ζει στη μοναξιά. Ένα μυστήριο όμως ταράζει την απομόνωσή του: Κάθε νύχτα, την ίδια ώρα, το πυκνό σκοτάδι διακόπτεται από ένα φωτάκι που εμφανίζεται πάνω στο βουνό, ακριβώς απέναντι από το πέτρινο σπίτι του. Τι να είναι; Ο κάτοικος ενός άλλου ακατοίκητου χωριού; Μια ξεχασμένη λάμπα δρόμου που ανάβει από κάποια ηλεκτρική ώθηση; Κάποιος εξωγήινος μήπως; Μια μέρα ο άνδρας φτάνει στο σημείο απ’ όπου προέρχεται το φως. Εκεί βρίσκει να τον περιμένει ένα παιδί που ζει κι αυτό μόνο του σ’ ένα κατάλυμα μες στο δάσος και μοιάζει να έρχεται από μιαν άλλη εποχή – ή ίσως από έναν άλλο κόσμο. Καινούργια ερωτήματα κατακλύζουν το μυαλό του άνδρα: Ποιο είναι στ’ αλήθεια αυτό το παιδί; Και ποια σχέση τούς ενώνει; Θα το ανακαλύψουμε σταδιακά, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο στον μυστικό πυρήνα αυτής της αλλόκοτης και τρομερής ιστορίας, μέχρι το απρόσμενο τέλος της. Το Φωτάκι του Αντόνιο Μορέσκο είναι ένα βιβλίο αινιγματικό, έντονο και βαθύ, που προκαλεί ταραχή, προορισμένο να σημαδεύσει την ψυχή των αναγνωστών. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου “Το φωτάκι” του Αντόνιο Μορέσκο).

Γράφει η Όλγα Κωνσταντοπούλου
Ένα μεταφυσικό και αλλόκοτο μυθιστόρημα. Απλή, κατανοητή γραφή σαν παραμύθι. Τεράστιο αν και μικρό! Υπέροχα ατμοσφαιρικό και ιδιαίτερο. Το εγχείρημα του θυμίζει το αριστουργηματικό Πέδρο Παραμο του Juan Rulfo αλλά απέχει σαν εξιστόρηση. Ένα σεργιάνι μεταξύ σκοταδιού και φωτός! Ένα φωτάκι μια ψυχή χαμένη…

“Σταμάτησε να χιονίζει για λίγο, μετά ξανάρχισε. Τώρα κάθομαι στη σιδερένια καρέκλα. Κοιτάζω το φωτάκι στην απέναντι κορυφογραμμή. Μόλις που φαίνεται κι αυτή. Και μετά μια μέρα θα ανάψει εκεί κοντά άλλο ένα φωτάκι… θα υπάρχουν δυο φωτάκια στη θέση του ενός και εγώ θα τα κοιτάζω από εδώ και θα λέω: Ορίστε η τρομερή μοναξιά τελείωσε. Η εξιλέωση τελείωσε”.

Πολύ καλή επιλογή από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ και μακάρι να δούμε σύντομα μεταφρασμένη και την επιβλητική τριλογία του συγγραφέα “Παιχνίδια της Αιωνιότητας”.Η πρώτη μου επαφή με τον Μορέσκο, μου άφησε άριστες εντυπώσεις.